Čitaonica | Aktualnosti | Zanimljivosti

Zima za pamćenje

14.02.2013. | Đurđica Marković

Sljeme_činovnička livada

Sredina je veljače, vrijeme baš pravo zimsko, onakvo o kakvom sanjaju ljubitelji najhladnijeg dijela godine. Ove godine zima ih zaista  nije razočarala.

Sredozemna ciklona pod čijim je utjecajem naša zemlja već četvrti dan, donosi našim krajevima ponajprije obilne oborine, na kopnu snijeg, a na Jadranu kišu. Iako je u unutrašnjosti zemlje razmjerno hladno, temperature su sasvim podnošljive za ovo doba godine i teško da možemo govoriti o značajnijoj hladnoći.

Ljubitelji snijega došli su na svoje, jer omiljene zimske oborine zaista ne nedostaje.

Zavižan, naša  najsnježnija destinacija, imala ga je jutros čak 275 cm, čime je premašena količina snijega za današnji dan od kako se vrše mjerenja na ovoj meteorološkoj postaji.  Više od metar snijega jutros je bilo i u Begovom Razdolju ( 145 cm) te na Plitvičkim  jezerima (105 cm). Obilje je snijega i na Sljemenu, omiljenom izletištu Zagrepčana, gdje su  jutros  do metra nedostajala tek 4 cm. Sa visinom snježnog pokrivača od 92 cm, metru se je opasno približio i Slunj.

Zavizan pod snijegom

Više od pola metra snijega ima i u Pargu (72 cm), Ogulinu (71 cm), Delnicama i u Crnom Lugu na Risnjaka (63 cm) i Karlovcu (51 cm), dok Bednji do pola metra nedostaje tek 1 cm.

Snijega ima i u ostatku kopnene Hrvatske te na obalnim planinama. Ako vas zanimaju izmjerene  visine snježnog pokrivača za ostala mjesta iz mreže postaja DHMZ-a, podatke potražite ovdje.