Dječji kutak

Možemo li prevariti gravitaciju?

02.07.2012. | Đurđica Marković

Već znaš da na sva tijela koja se nalaze na Zemlji djeluje gravitacija. To je sila kojom Zemlja privlači sve što se na njoj nalazi, pa tako i tebe. Ukoliko skočiš u zrak, na tebe će djelovati gravitacija i ponovno ćeš pasti na tlo. Ako baciš kamen ili neki predmet, također će uvijek, zbog gravitacije, pasti na tlo. Proliješ li vodu ili neku drugu tekućinu, znaš da ona neće ostati lebdjeti u zraku, već će padati na tlo. No, vjerovao ili ne, gravitaciju možeš prevariti na vrlo jednostavan način!

Potrebno ti je slijedeće:

  • staklena čaša
  • voda
  • komad kartona

Za početak napuni čašu vodom, tik do vrha, tek toliko da se voda ne prelijeva preko ruba čaše. Na rub čaše prisloni karton, pri tome pazeći da između kartona i vode ne ostane niti malo zraka. Nakon toga okreni čašu s vodom naopako, jednom rukom pridržavajući karton. Kada si čašu okrenuo polagano pusti ruku kojom si držao karton. Ovaj pokus izvodi iznad sudopera ili negdje vani jer ukoliko ti ne uspije prevariti gravitaciju, voda bi se mogla proliti. Kada si maknuo ruku, karton i voda ostali su spojeni, a voda se neće proliti iz čaše iako je okrenuta naopačke!

Što se zapravo dogodilo?

Kako u čaši nije ostalo niti malo zraka, tlak zraka izvan čaše veći je od tlaka vode u čaši. Zbog toga vanjski zrak drži karton spojen s vodom, a vodu unutar čaše, iako je okrenuta naopačke i očekivao si da će se proliti.

Ukoliko ti pokus ne uspije iz prve nemoj odustati, pokušaj još koji put, jer gravitaciju se zbilja može prevariti! Fotografiraj svoj pokus i šalji nam svoje fotografije na vremenko@meteo-info.hr.