Dječji kutak

Upoznaj zimsko nebo

07.12.2011. | Vremenko

Za vedrih zimskih večeri,  ja se utoplim i iziđam  gledati zvijezde.  Ako ti se to ne čini naročito zabavno, vjeruj mi – griješiš.  Tražiti   zvijezde  na zimskom nebu predivno je, osobito ako si prije izlaska nešto i naučio o njima.
Za početak, pronađi neko mračno mjesto, gdje ti nebo neće zaklanjati građevine (može obližnja livada ili brežuljak). 

Ljudi oduvijek pojedine sjajnije zvijezde stavljaju u grupe, kako bi ih lakše prepoznali i pronašli na nebeskom svodu. Takve grupe zvijezda nazivaju se zviježđa ili konstelacije. Zviježđa, kao i zvijezde, uglavnom nose imena ljudskih ili životinjskih likova.

Okreneš li se prema sjeveru (ako ne znaš sam, neka ti netko od starijih pomogne odrediti strane svijeta) lako ćeš opaziti poznato zviježđe Veliki Medvjed (Velika Kola). To je jedno od najvećih zviježđa, sastavljeno od sedam zvijezda, od kojih su četiri u četverokutu koji čini kotače, dok su preostale 3 ”rudo” Velikih Kola. Ovo zviježđe vrlo je bitno jer ćeš upravo  pomoću njega vrlo lako pronaći mnoga ostala. Ako udaljenost između zadnja dva ”kotača” Velikih Kola produžiš u istom pravcu za otprilike 5 puta, pronaći ćeš zvijezdu imenom Sjevernjača ili Polaris. To je najsjajnija zvijezda u zviježđu Mali Medvjed (Mala Kola) koji izgleda slično kao i Veliki Medvjed, samo što je puno manji. Potegneš li pravac od posljednje zvijezde u repu Velikog Medvjeda do Sjevernjače i produžiš ga za istu tu dužinu, doći ćeš do zviježđa zvanog Kasiopeja.  Ovo zviježđe ima oblik slova W, kojemu je gornja strana okrenuta prema Sjevernjači.

Vrati se ponovno zviježđu Velikog Medvjeda. Ovoga puta produži pravac prednjih ”kotača” u suprotnom smjeru od onoga kada si tražio Sjevernjaču, kako bi došao na južni dio neba.  Sada si pronašao zvijezdu imenom Regulus, što znači kraljević. To je najsjajnija zvijezda u zviježđu Lav. Lav je jedno od 12 zviježđa iz životinjskog pojasa (zodijak) u kojem se nalaze zviježđa po kojima su nazvani horoskopski znakovi. Produžiš li pravac između prednjeg ”kotača” Velikih Kola od kojeg kreće ”rudo”, i njemu suprotnog zadnjeg ”kotača”, doći ćeš do dvije najsjajnije zvijezde u zviježđu Blizanaca. Te zvijezde zovu se Kastor i Poluks, a imena su dobila po sinovima boga Jupitera. Pogledaš li od Blizanaca u smjeru juga, pronaći ćeš sjajnu zvijezdu Prokion, koja spada u zviježđe Malog Psa, koji je na nebo došao u pratnji lovca Oriona. Orion je zviježđe sastavljeno od sedam veoma sjajnih zvijezda, i jedno je od najprepoznatljivijih, tako da ćeš ga vrlo lako pronaći ako ga samo jednom pogledaš na priloženoj karti neba. Pod nogama Oriona, nalazi se najsjajnija zvijezda na čitavom nebu – Sirius. Ta zvijezda spada u zviježđe Velikog Psa i zbog njezinog iznimnog sjaja vrlo ćeš ju lako pronaći. Na suprotnoj strani Oriona, nalazi se zviježđe Bika, sa najsjajnijom zvijezdom imenom Aldebaran. Između zviježđa Bika i Blizanaca nalazi se zviježđe Kočijaša, čija se najsjajnija zvijezda  naziva Kapela, što znači koza. Sada si naučio najvažnijih šest zviježđa karakterističnih za zimsko nebo, čije najsjajnije zvijezde čine veliki zimski šesterokut.

Ako sva zviježđa ne uspiješ pronaći od prve, ne brini. I meni je za to trebalo više pokušaja!  Piši mi o svojim pokušajima i napretku  i uživaj!