Dječji kutak

Vjesnici proljeća

03.03.2012. | Vremenko

Sigurno znaš da smo s prvim danom mjeseca ožujka ušli u klimatološko proljeće. Nakon dugih zimskih mjeseci, život se polako vraća u svijet prirode. Dani postaju duži, cvijeće počinje cvjetati, drveće i grmlje dobiva mladice, a iz zimskog se sna budi i životinjski svijet.
Prvi vjesnici proljeća javljaju se krajem veljače, ponekad i tjedan-dva prije kalendarskog početka proljeća, te svojim buđenjem najavljuju željeno  proljeće. Iako u rano proljeće nema dovoljno sunčeve svjetlosti i topline za formiranje mladica te njihov rast i cvatnju, vjesnici proljeća prevladali su taj problem.  Oni, naime, imaju čašicu u kojoj drže hranjive tvari, minerale i škrob koji su im potrebni za preživljavanje, a koje su tamo pohranili još prošle godine. Energiju skupljaju tijekom zime i u lukovicama, a zatim je u rano proljeće upotrijebe za otvaranje cvijeta.

Visibabe, šafrani i cice mace meni su najljepši i nadraži vjesnici proljeća.

Visibabe
Visibabe su jedan od prvih cvjetova koje možemo vidjeti u rano proljeće. Njihove snježno bijele glavice izviruju iz  tla između kraja veljače i početka ožujka. Trajne zeljaste biljke narastu do visine oko 20 centimetara. Imaju glatke listove i bijele cvjetove. Ako želiš imati visibabe u svom vrtu, stavi nekoliko lukovica na jedno mjesto jer se iz svake lukovice formira samo jedna cvjetna stabljika. Visibabe vole vlažne i sjenovite položaje, pa ih zato često nalazimo na šumskim proplancima, livadama i u bjelogoričnim šumama.

Šafrani
Šafrani su maleni žuti, plavkasto-ljubičasti i bijeli cvjetovi koji cvjetaju krajem veljače / početkom ožujka. Najljepši su kada se njihovi živopisni cvjetovi pojave iz snježnog pokrivača. Botanički naziv za šafran “Crocus sativus” dolazi od grčke riječi “kroki” što znači “nit”. To se odnosi na njušku tučka šafrana oblikovanu u obliku niti. Za ove biljke najbolje je prozračeno, porozno tlo koje je bogato humusom. Ako je moguće, treba  ih staviti na sunčano i toplo mjesto, ali povremena sjena ne sprječava njihovo uspijevanje.

Cica mace
Cvijet vrbe ive ili „cica maca“ cvjeta početkom ožujka i često je prva prava hrana za pčele nakon duge zime. Latinski naziv je “salix caprea”: “Salix” znači “vrba”, a “caprea” znači “koza”. To je podsjetnik na to kako koze vole grickati grančice. Vrbe ive nije teško zasaditi, ne zahtijevaju neke posebne uvjete, a i razmnožavaju se vrlo lako.

Naiđeš li u šetnji na vjesnike proljeća, ili ih imaš u svom vrtu, snimi ih ili naslikaj, a svoj mi uradak pošalji na vremenko@meteo-info.hr