Dječji kutak

Vole li i životinje zimu?

15.12.2011. | Vremenko

Sve je hladnije, dani su sve kraći. Lišće je već davno promijenilo boju i popadalo s drveća. Za koji dan zima će nam i službeno pokucati na vrata. U mnogim dijelovima svijeta snijeg će pokriti tlo.

Ti živiš u toplom domu, a kad izlaziš, oblačiš toplu jaknu ili kaputić, na glavu stavljaš kapu, oko vrata šal, a na ruke rukavice. Ne brineš što ćeš jesti jer znaš da će mama i tata sve što trebaš kupiti u dućanu. No, što se događa sa životinjama? Kako one provode zimu?
Životinje  čine mnogo zadivljujućih stvari kako bi  preživjele. Neke prespavaju čitavu zimu. To je vrlo, vrlo dubok san koji se naziva hibernacija. U tom stanju životinje trebaju vrlo malo, ili čak nimalo hrane. Najpoznatiji zimski spavač u našim je krajevima medo. Zimu prespavaju i tvorovi te neki šišmiši. Također i žabe, zmije i neke bube.Druge životinje zimi ostaju aktivne, pa se moraju prilagoditi novonastaloj situaciji.  Najteže im je doći do hrane. Neke od njih, poput vjeverica, miševa i dabrova, u jesen skupljaju dodatne zalihe hrane i spremaju ju za zimu. Zečevi i jeleni  za jelo skupljaju mahovinu, grančice, koru i lišće. Neke druge životinje prilagođavaju se tako da u različitim godišnjim dobima jedu različitu hranu. Tako, primjerice, crvena lisica u proljeće, ljeto i jesen jede voće i kukce,  a zimi, kada ih ne može naći, umjesto njih jede male glodavce.

Za zaštitu od hladnoće životinje već u jesen dobivaju čvršće, gušće i toplije krzno, koje kod nekih mijenja i boju, kako bi se lakše sakrile u snijegu.  Druge zaštitu nalaze u rupama u drveću, u starim deblima, ispod kamenja i lišća, ili pod zemljom. Da bi im ostalo toplo, vjeverice i mišići znaju se skupiti u grupice u kojima se griju stišćući se jedni uz druge.

Neke ptice prije zime migriraju. To znači da se sele u druge dijelove svijeta gdje je toplije i gdje mogu naći potrebnu hranu. Svoje daleko putovanje u toplije krajeve počinju već u jesen. Neke putuju u jatima. Jato gusaka, na primjer, leti u obliku slova „V“,  praveći pritom  veliku galamu.  Neke druge ptice, kao na primjer drozdovi, gnjurci, čaplje, neke sove, kukavice i djetlići,  lete same.  

Kao što vidiš, za životinje je zima velik izazov. Nije im lako preživjeti. Sjeti se toga kad kreneš u šetnju, pa ponesi i poneku mrvicu kruha za gladnu ptičicu koja je ostala u tvom gradu.