Dječji kutak

Zašto je nebo plavo?

25.12.2013. | Đurđica Marković

Atmosfera je omotač oko zemlje koji se sastoji od različitih čestica. Najviše ima plinovitog dušika (78%) i kisika (21%). Zatim u (puno) manjim količinama argona i vode (vodene pare), ostalih plinova i sitnih čestica kao što su prašina i pepeo.

Svjetlost sa Sunca dolazi kao val, odnosno Sunce isijava elektromagnetske valove, a vidljiva svjetlost je samo jedan dio tog spektra (onaj koje naše oči mogu percipirati). Ta, bijela, sunčeva svjetlost se zapravo sastoji od svih boja, i svaka boja ima svoju valnu duljinu.

Dakle, svjetlost sa Sunca dolazi do atmosfere i jednom kad uđe u nju počne se sudarati s česticama prašine ili vode i odbijati od njih. No, ne raspršuju se sve valne duljine jednako – najviše se raspršuje baš onaj dio spektra koji odgovara plavoj boji i zato je nebo plavo.

vedro i suncano nebo
Međutim, prilikom zalaska Sunca, nebo poprima nijanse crvene, ružičaste i narančaste. To se događa zato što kad je Sunce na zalazu, zrake svjetlosti moraju putovati kroz puno deblji sloj atmosfere pa se plava boja vrlo brzo rasprši, a do nas onda dopire onaj dio spektra koji je blizak crvenoj boji.

 

blue-sky-night-sky

Slika preuzeta s relativelyinteresting.com