Dječji kutak

Zašto se vruća čokolada hladi brže kad u nju pušemo?

05.01.2016. | Vremenko

Voliš li i ti u ovim zimskim danima popiti finu, mirišljivu, vruću čokoladu? Što radiš kad ti donesu šalicu iz koje zamamno miriši tvoj omiljeni napitak, ali je tako vruć da se ne može piti? Vjerojatno, poput mene, i ti svoju čokoladu hladiš tako da u nju pušeš. U pravu si, to je način kako ćeš svoj napitak brže ohladiti. No, jesi li se ikad upitao zašto se čokolada brže hladi kad u nju pušeš, nego kada ju ostaviš da se hladi sama?

Iz vruće se čokolade oslobađa puno topline. Otpuštanjem topline u okolni zrak, čokolada se hladi. No, postoji jedan problem zbog kojeg se čokolada hladi vrlo sporo. Naime, vruća čokolada zagrijava i okolni zrak, ponajprije onaj  iznad šalice u kojoj se nalazi. Tako nastaje balon toplog zraka zbog kojeg hladan zrak teško dolazi do čokolade, pa se ona sporo hladi.

Kada puhneš u svoju čokoladu, ti otpuhneš balon toplog zraka. Na njegovo mjesto  dođe hladan zrak i hladi čokoladu puno brže. Vrlo brzo zrak iznad šalice ponovo će se zagrijati, no ti ćeš duboko udahnuti i otpuhnuti ga ponovo! I puhat ćeš tako dugo dok ti se čokolada ne ohladi!

Ipak, imaj na umu da s vrućim napitcima treba biti vrlo oprezan! Ponekad su zaista prevrući za piće, nemoj riskirati i opeći si usta ili jezik!