Fotografije posjetitelja

Alan Jadanić

Fotoaparat: Konica Minolta D7d + Sigma 20-40/2.8
– Primarna i sekundarna duga. Raspored boja se kod duga višeg reda naizmjenično mijenja, tako da primarna i tercijarna duga imaju jednak,ali obrnut raspored od sekundarne i kvartarne (sl. 1)
– Detalj primarne duge i rasporeda njenih boja. (sl. 2)
– Fotografija ljetnog ugođaja na moru snimljena 5.08.2006 u rano popodne na otoku Hvaru iznad mjesta Zavala. Na lijevoj strani fotografije se vidi kumulostrada – niz kumulosa što prate liniju otoka. (sl. 3)
– Fotografija prikazuje detalj ljetnog kumulonimbusa snimljenog 3.08.2006. godine iznad Jelse na otoku Hvaru. (sl. 4)
– Duga povrh Zagreba. Ovakav prizor je vrlo rijedak – duga razvučena preko terena. (sl. 5)
– Noćna magla nad Zagrebom snimljena s prvog vidikovca na sljemenskoj cesti. U desnom donjem kutu se vidi jarko osvijetljeni Medvedgrad, a nebo je prepuno zvijezda što se iz samoga grada teško kada može vidjeti. Snimljeno 13.12.2006. godine. (sl. 6)
– Stratokumulusi snimljeni s gornje strane. Na fotografiji se vide dvije vrste stratokumulusa. U prvom planu su obični stratokumulusi dok se u gornjoj polovici vidi tip opacus (vidljiv kao svjetlosiva mrlja). U pozadini se vidi Medvednica. Snimljeno 29.09.2005. (sl. 7 i 8 )
– dva sloja oblaka. Pri tlu se vide kumulusi i stratokumulusi, dok su iznad njih altokumulusi stratiformisi, a u lijevom dijelu slike se može uočiti i njihova modifikacija undulatus (valoviti). (sl. 9)
– U prvom planu je kumulsu, a oko njega su stratokumulusi. Na horizontu se vidi frontalna naoblaka. Snimljeno 29.09.2005 godine iznad Njemačke ili Francuske. (sl. 10)
– Tri sloja oblaka: cirusi i cirostratusi u gornjem dijelu fotografije, red plavog neba, potom altokumulusi kroz koje se pri tlu naziru stratokumulusi. (sl. 11)
– Let iznad sloja altokumulusa. Na plavetnilu neba se vide niti cirusa. (sl. 12)
– Kumulonibus u razvoju snimljen 13. svibnja 2007. godine u 19:24:07. na Aleji Bolonje, negdje kod Gajnica, pogled prema jugoistoku. (sl. 13)
– Kumulus Congestus snimljen iz Jelse, otok Hvar u kolovozu 2007 godine. (sl. 14)
– Kumulus i stratokumulusi, iznad njih se naziru cirusi. Snimljeno u Starigradu, otok Hvar u kolovozu mjesec 2007 godine. (sl. 15)
– Večernja stratusna naoblaka. Snimljeno u Desincu u studenom 2007. (sl. 16)
– Stratokumulus perlucidu). Snimljeno s Medvednice u veljači 2008 (sl. 17)
– Altostratus (najvjerojatnije) translucidus. Snimljeno u okolici Jaske u veljači 2008. (sl. 18)
– Gotovo nevjerojatna fotografija! Oblačno sloj altokumulusa stratiformisa translucidusa (Altocumulus Stratiformis Translucidus) raspršuje crvenu svjetlost zalaska Sunca, a iznad njih vedrina na kojoj se još uvijek odražava plavetnilo neba. Ispod oblačnog sloja ima nešto ostataka stratokumulusa te fraktusa. Snimljeno u Novom Zagrebu. Ožujak 2008. (sl. 19)
– Altokumulusi (niži, tamniji oblaci) i cirusi (iznad, svjetliji oblaci). Snimljeno u Novalji, otok Pag. Svibanj 2008. (sl. 20)
– Večernji altokumulusi. Neki od njih kao da poprimaju oblij castelanus što bi molo ukazivati na promjenu vremena idućeg dana. Snimljeno u Lunu, otok Pag. Svibanj 2008. (sl. 21)
– Sredinom fotografije dominiraju altokumulu lentikularisi, što ukazuje na veliku brzinu vjetra po visini. Snimljeno u Zagrebu. Svibanj 2006. (sl. 22)
– Cirusi uncinusi i fibratusi (Cirrus Uncinus i Fibratus Ci Unc i Fibr). Cirusi uglavnom ukazuju na promjenu vremena jer se kreću ispred atmosferskih fronti. Snimljeno s Medvednice. Sijecanj 2007. (sl. 23)

Povratak na sve galerije posjetitelja