Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

Stiglo najavljeno pogoršanje vremena, središnja Istra se zabijelila, u Pazinu jak snijeg

03.03.2016. | Đurđica Marković

Nakon jučerašnjeg gotovo proljetnog dana, danas se u dijelove Hrvatske nakratko vratila zima. Baš kako su prognostičari i najavili, pogoršanje vremena koje je zahvatilo zemlju, u dijelove zemlje donijelo je snijeg.

Prema izvještajima sa službenih meteoroloških postaja, u 10:00 sati diljem zemlje je bllo oblačno. Mjestimce je padala kiša, na Jadranu je bilo i pljuskova praćenih grmljavinom, a u gorskim predjelima te u središnjim dijelovima Istre pada je snijeg.

Umjeren snijeg zabilježen je na postajama Puntijarka i Zavižan, u Pazinu je jak, a u trenutku pisanja ovog teksta snijeg pada i u Bujama i Labinu.

U 10:00 sati najhladnije je bilo na Zavižanu (-1,8 ºC), a hladno je bilo i u središnjem dijelu Istre. I na istarskoj obali hladnije je bilo nego na ostatku sjevernog Jadrana, a razlog je taj što se hladni zrak, zbog specifičnog položaja ciklone i frontalnih zona, zadržava zapadnije i teško prodire na istok, prema Kvarneru.

Temperature zraka u 10:00 sati kretale su se od -2 ºC u gorju i središnjoj Istri do 8 ºC u nizinama kopnene Hrvatske, sjeverni Jadran imao je od 1 do 6 ºC, a Dalmacija od 6 ºC u Zadru do 14 ºC izmjerenih u Dubrovniku.

Diljem zemlje je i vjetrovito.