Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

Adijabatičko zagrijavanje ili priča o još jednom vrućem dubrovačkom jutru

24.06.2016. | Nebojša Subanović

U četvrtak, 23. lipnja 2016 godine mjerna postaja u Dubrovniku  zabilježila je 31 stupanj Celzija! Da je ta temperatura izmjerena sredinom dana, dan bi smatrali vrućim, no što reći kad se radi o ranojutarnjim satima??

Što je razlog za tako visoku jutarnju temperaturu u Dubrovniku? Činjenica je kako je tog jutra gotovo cijela Dalmacija osvanula poprilično zagrijana, temperature su bile od 25 do 28 stupnjeva, no Dubrovnik je imao čak 31!

Jedan od razloga tako visokih temperatura je očito topla zračna masa nad Dalmacijom, ali i dobrim dijelom Balkana.

No, kod Dubrovnika se javio još jedan efekt koji je dodatno zagrijao atmosferu.

Iskusno oko meteorološkog „forenzičara“ će lako uočiti jedan značajan detalj u jutrošnjem sinop izvještaju: umjerenu buru! Motritelj na meteorološkoj postaji jutros u 6:00  sati zabilježio je i sjeveroistočni vjetar, buru, od 9 m/s ili nekih 32 km/h.

Kakve sad ima veze bura s temperaturom?

E pa ima! Vjerovali ili ne, bura spada u tople vjetrove!

Pitate li se „Kako?“,  „Zašto?“, evo i odgovora.

Spuštajući se s obalne planine, bura dolazi u područje sa sve većim tlakom, pa se tako povećava i tlak zraka same bure čime se ona zagrijava. Tako se i bura, spuštajući se sa Srđa dodatno zagrijala! Stručan naziv za to je adijabatičko zagrijavanje. Dakle, adijabatičko zagrijavanje je uzrokovalo dodatno povećanje temperature u Dubrovniku za dva-tri stupnja! Usput budi rečeno, za vrijeme zimskih bura Senj će često biti najtopliji obalni grad u Hrvatskoj.

I jutros je Dubrovnik najtopliji grad u zemlji, zapravo, jedini grad u zemlji s vrućim jutrom. Naime, jutros u 6:00 sati izmjerena su čak 32 stupnja Celzija, pri čemu treba napomenuti da je iza Dubrovčana i vruća noć, budući temperatura zraka u Gradu niti u jednom trenutku nije pala ispod 30 stupnjeva!