Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

Atmosferin divovski usisavač

17.10.2012. | Đurđica Marković

Tornado ili pijavica najmoćnija je koncentracija energije koju atmosfera može prizvesti. Javlja se u mnogim dijelovima svijeta, a učinak je gotovo uvijek razarajući.

Stup je to vrtložnog zraka blizu čijeg središta vjetar može puhati brzinom većom od 400 kilometara na sat! U stanju je usisati drvenu kuću, a izbaciti iverje, podignuti vlak s tračnica i zgužvati kamion u beskorisnu hrpu čmetala.

Kako se rađa taj divovski usisavač? Tornada nastaju u ogromnim olujnim oblacima, tzv. superćelijama. Podržava ih topao zrak koji se uvlači kroz podnožje oblaka i podiže u obliku moćnih zračnih struja. One se ponašaju upravo kao i voda koja se pri otjecanju kroz otvor slivnika vrti oko svoje osi. Kad postigne dovoljno veliku brzinu, kružeći se zrak počinje širiti ispod podnožja oblaka u obliku lijevka. Čim lijevak dodirne tlo, pretvara se u tornado, pa je tad krajnji čas za traženje zaklona!

Tornado je izuzetno razorne moći jer donosi iznenadan pad tlaka zraka. U njegovu se središtu nalazi niskotlačni vir, odnosno kovitlava zračna masa čiji promjer iznosi približno 2 km, a budući da djeluje poput divovskog usisavača, može usisati životinje, ljude i čitave zgrade, pa ih onda jednostavno ispljunuti.

U svom razornom napadu tornada znadu biti i izbirljiva, pa često potpuno unište jednu stranu ulice, a drugu ostave netaknutom.

Ponekad pokažu neočekivanu milost prema svojim žrtvama. Tako je tornado koji je 1981. godine pogodio talijanski gradić Anconu, podigao  iz kolica usnulu bebu, a zatim je neozlijeđenu vratio na tlo. Iste  je sreće bilo i malo krdo u Oklahomi, koje je također usisao tornado, prenio ga preko polja i potom spustio  neozlijeđeno.