Čitaonica | Aktualnosti | Meteorologija | Zanimljivosti

Burno jutro

15.10.2014. | Đurđica Marković

Već jučer, ali osobito noćas i jutros je sjeverni Jadran, te zapadne i središnje predjele unutrašnjosti zahvatila promjena vremena. Uzrok tome je topla atmosferska fronta koja se premješta preko naših krajeva i podržava promjenjivo i nestabilno vrijeme. U takvim su uvjetima grmljavinski pljuskovi česta pojava pa su ih danas zabilježile mnoge postaje. U Karlovcu su grmljavina i kiša stale tek iza podneva, a ujutro je bilo i tuče.

nevrijeme pred Osijekom

U Gorskom je kotaru kiše bilo i jučer – u Delnicama je u 24 sata (od jučer u 8 do jutros u 8 h) palo čak 159 litara kiše po kvadratnom metru (odnosno 159 milimetara kiše). Postaja Crni Lug-Risnjak slijedi s upola manje (75 mm), a treće i četvrto mjesto zauzimaju Kukuljanovo i Rijeka (73 i 59,4 mm) koje slijedi riječki aerodrom (43,9 mm).

kradar
Slika: DHMZ

Tijekom prijepodneva pogoršanje je počelo zahvaćati i Slavoniju i sada je već stiglo i do krajnjeg istoka zemlje. Dalmacija je također pod oblacima iako zasad još nema kiše. Da ni Dalmatincima ne bude ugodno pobrinulo se umjereno i jako jugo, a zbog južnih su strujanja i temperature razmjerno visoke – u Splitu tijekom noći živa u termometru nije pala ispod 22°C.

Iako je ova promjena vremena kratkotrajna, oblaka i kiše će biti i idućih nekoliko dana, a stabilnije se vrijeme očekuje za vikend.