Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

Čeka li nas zaista najtoplija godina u periodu duljem od jednog i pol stoljeća?

03.01.2013. | Đurđica Marković

sunce i termometar

Prema tvrdnjama i predviđanjima britanskih meteorologa, godina u koju smo upravo zakoračili bit će jedna od najtoplijih godina, s globalnim temperaturama 0,57% višim od višegodišnjeg prosjeka.

“Vrlo je vjerojatno da će 2013. biti jedna od najtoplijih godina od 1850. do danas te toplija od 2012.”, piše britanski The Guardian.

Prema tvrdnjama britanskih meteorologa, 2013. godina bit će između 0,43 i 0,71 stupanj toplija od dugogodišnjeg globalnog prosjeka. Svoju tvrdnju temelje na vlastitom istraživanju te podacima NOAA-e (Američke nacionalne službe za oceane i atmosferu) i NASA-inog „Goddard“ Instituta za svemirska istraživanja.

U pojašnjenju navedene prognoze stručnjaci navode kako na povećanje globalne temperature utječu klimatske promjene, te kako se radi o općenitim ocjenama godine, koje ne moraju vrijediti za sve regije i područja svijeta. To znači da neće svagdje ne Zemlji biti iznadprosječno toplo.

Prema podacima Svjetske meteorološke organizacije, 11 od 12 najtoplijih godina u povijesti, pripadaju  upravo stoljeću u kome živimo, odnosno periodu od 2001. godine na ovamo.

Izvor: The Guardian