Čitaonica | Aktualnosti | Meteorologija

Čekaju li nas za vikend prve ovogodišnje 30-ice?

25.05.2016. | Đurđica Marković

Pri kraju smo mjeseca svibnja, vrijeme se proljepšava. Iako i dalje nije posve stabilno, poneki popodnevni pljusak ne može pokvariti ugođaj lijepog vremena.

Uz postupno slabljenje nepovoljnog vremenskog utjecaja, popravlja se i biometeorološka situacija, što će itekako osjetiti ljudi osjetljivi na vrijeme.  Od srijede do petka vrijeme će biti na našoj strani, lijepo, sunčano i toplo, onakvo kakvo i želimo u ovom dijelu godine, pa će doprinositi  našem raspoloženju i osjećaju zadovoljstva.

Današnji dan proteći će uz uglavnom sunčano, no ne i posve stabilno vrijeme, pa je sredinom dana i popodne, uz povremeno više oblaka, mjestimice moguć i kakav kratkotrajni pljusak, a ne bi nas trebala previše iznenaditi ni prateća grmljavina. No, to nikako neće pokvariti ugođaj jer veći će dio dana posvuda biti, ipak, uglavnom sunčan. Vjetar će tek povremeno biti do umjeren, većinom sjeverozapadni, na obali će biti i slabog do umjerenog  jugozapadnjaka i zapadnjaka. Današnji maksimalci  penjat će se do 25 ºC.

Pogledajmo malo detaljnije što nas očekuje u drugom dijelu tjedna!

I u drugom dijelu tjedna bit će pretežno sunčano, a svakim novim danom i malo toplije. Temperature će u danima vikenda biti prave ljetne, s vrijednostima koje će se u kopnenoj Hrvatskoj kretati između 27 i 30 ºC, a na krajnjem istoku Slavonije mjestimice bi mogla biti i prijeđena 30-ica, dakle granica koju meteorološki svijet postavlja kada govori o vrućini.  Zbog atmosfere koja neće biti posve stabilna, u popodnevnim su satima mogući lokalni pljuskovi i grmljavina, no oni su i jedna od osnovnih karakteristika svibanjskog vremena, i pod uvjetom da nisu praćeni nekim značajnijim nevremenom, uglavnom pročiste zrak i nakratko donesu malo svježine, zbog čega nam i nisu pretjerano mrski.

Vrlo toplo će biti i na Jadranu, no kako je more još razmjerno svježe i rashlađuje okolni zrak, temperature će , ipak, biti malo niže nego u kopnenoj Hrvatskoj.

S obzirom na predstojeći blagdan i činjenicu da će mnogi ovih dana koristiti preostali godišnji odmor iz prošle godine, bilo da vrijeme provodite negdje na obali, u planinarenju, dužoj šetnji ili vožnji biciklom, ne zanemarujte potrebu zaštite od UV zračenja, jer će ovih dana biti vrlo jako i može itekako naškoditi nezaštićenoj koži!