Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

Četvrti najtopliji siječanj na globalnoj razini

21.02.2014. | Đurđica Marković

NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) svaki mjesec izdaje klimatsko izvješće u kojem se nalaze sažeci događanja povezanih uz klimu, i na razini SAD-a i na globalnoj razini. Prema njihovom izvješću za ovogodišnji siječanj, globalno usrednjena temperatura bila je najviša od 2007. te četvrta najviša otkad postoje pouzdana mjerenja (1880.).

201401

Ako se gleda odstupanje globalne temperature od srednjaka za 20. stoljeće onda je zadnji siječanj s ispodprosječnom globalnom temperaturom bio 1975., a od svih mjeseci posljednja je veljača 1985.

To su globalni srednjaci što znači da neka mjesta na Zemlji mogu biti toplija od prosjeka, druga hladnija. Od kopnenih lokacija siječanj je bio zamjetno topliji u Španjolskoj, Francuskoj, Švicarskoj, Kini i Australiji. Što se oceana tiče, globalno gledano, srednja temperatura morske površine sedma je najviša otkad je mjerenja, a u ekvatorskom Pacifiku nema uvjeta ni za El Niño ni La Niñu.

Velika Britanija je dobila čak 51% više oborina nego što je uobičajeno, Australija je također bila kišna, dok su dijelovi SAD-a, Brazila, Čilea i Kine bili sušni.

A Hrvatska?

Prema izvješću Državnog Hidrometeorološkog zavoda siječanj je u cijeloj zemlji bio iznadprosječno topao, s time da je u većem dijelu zemlje bio ekstremno topao. Istok zemlje, dijelovi sjeverozapadne i središnje Hrvatske i dio sjevernog Jadrana te gorja klasificirani su kao vrlo topli.

Untitled

Većina sjeverozapadne, središnje te istočne Hrvatske imala je prosječnu količinu oborina, samo je šire bjelovarsko područje bilo kišno. U kategoriju vrlo kišno spadaju šire područje Rijeke i krajnji jug Dalmacije, dok je ostatak zemlje bio kišan.

Izvori: NOAA, DHMZ.