Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

Crveni vilenjaci (red sprites)

27.06.2014. | Đurđica Marković

Vilenjaci, odnosno sprites, jedan su od nedavno zamijećenih tipova munja. Ono što je zanimljivo je da ne nastaju električnim praženjenjem od oblaka prema oblaku (što je najčešći oblik munja), niti od oblaka prema tlu već upravo suprotno – od vrha oluje prema stratosferi. Često su crvene boje pa ih se obično zove crvenim vilenjacima.

sprite-6-23-2014-Thomas-Ashcraft-NM-sq
Slika: Thomas Ashcraft

Životni im je vijek vrlo kratak, nebo obasjaju na svega nekoliko milisekundi ili nekoliko stotinki sekunde ali mogu se protezati kilometrima i u širinu i u visinu.
Za vilenjaka s gornje slike procijenjeno je da je visok skoro 65 kilometara, a širok preko 70. Uslikan je s udaljenosti od veće od 450 kilometara.

Ta je pojava prvi put snimljena ne tako davne 1989. godine, a osim što rijetko nastaje, još se rjeđe primijeti i to iz više razloga. Prvi je njeno vrlo kratko trajanje, a drugi samo mjesto nastajanja. Naime, s obzirom da nastaje iznad olujnih oblaka, sami ti oblaci obično blokiraju pogled za promatrače s tla. Zbog toga se vilenjaci najčešće primijete s većih udaljenosti ili vrhova planina, a dobar pogled imaju i astronauti u svemiru.

Izvor: earthsky.org.