Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

Dogodilo se na današnji dan…

23.10.2014. | Đurđica Marković

Mnogo je događaja koji danas imaju svoju obljetnicu – 23. listopada 1944. započela je bitka u zaljevu Leyte, najveća pomorska bitka u modernoj povijesti, a ne tako davne 1915. tridesetak tisuća žena je 23. listopada marširalo njujorškom Petom avenijom za pravo glasa.

EF5 tornado ili prst Božiji

Ipak, nama su ovdje zanimljiviji događaji vezani uz meteorologiju. 1920. je na današnji dan rođen Ted Fujita, meteorolog i istraživač jakih oluja, tornada i uragana čija su otkrića revolucionarizirala naša saznanja u tim područjima.

Ako pogledamo događaje u našim krajevima onda je na današnji dan zabilježeno nekoliko rekorda – i za najvišu i za najnižu temperaturu.

sunčan jesenski dan

Vratimo se 43 godine u prošlost, u 1971. godinu. Bablje ljeto je tada trajalo duže nego ovog listopada pa su mnogi gradovi u sjeverozapadnoj i središnjoj Hrvatskoj 23. dana u mjesecu oborili rekorde maksimalne temperature zabilježene u listopadu.

Najtopliji je bio Karlovac s čak 30,3°C, zatim Sisak (29,6°C), Zagreb-Maksimir (28,3°C), Križevci (27,9°C) i Zagreb-Grič (27,6°C).

Dubrovnik u magli

Samo godinu dana kasnije postaje Dubrovnik i Split-Marjan su na današnji dan zabilježile apsolutne listopadske minimume i to 4,5°C i 3,8°C. Usporedbe radi, jutros u 6 h temperature na tim postajama su iznosile osjetno viših 13 i 10°C.