Čitaonica | Aktualnosti | Meteorologija

Dolaskom lipnja počinje klimatološko ljeto, sezona uragana na Atlantiku i indijskog monsuna

31.05.2013. | Đurđica Marković

indijski monsun

Zasigurno već znate da s prvim lipanjskim danom počinje klimatološko ljeto na sjevernoj Zemljinoj hemisferi. No, znadete li da prvi dan lipnja označava i službeni početak sezone uragana na Atlantiku te dolazak monsunskih kiša u Indiji?

I dok  astronomsko (kalendarsko) ljeto započinje na dan ljetnog solsticija, 21. lipnja (u 7 sati i 4 minute), ono klimatološko počinje upravo prvog lipanjskog dana.

Isti dan i službeni je početak sezone uragana na Atlantiku, a potrajat će do 30. studenog. U lipnju još neće biti brojni, prosječno se prva oluja kojoj se daje ima javlja krajem prve srpanjske dekade, a prava sezona uragana počet će negdje sredinom kolovoza. Vrhunac sezone obično je od sredine rujna do sredine listopada.

Ove se godine na  Atlantiku očekuje prosječno do ekstremna aktivnost, a prema do sada objavljenim prognozama, prva bi se imenovana oluja mogla formirati krajem prve lipanjske dekade i to u Meksičkom zaljevu.

Osim već ranije spomenutog, dolaskom lipnja počinje i sezona  jugozapadnog ljetnog monsuna, odgovornog za glavninu godišnje količine kiše u Indiji.

Indijski meteorološki zavod  (IMD) objavio je da će službeni početak monsunske sezone vrlo vjerojatno biti proglašen u prva dva lipanjska dana. Službeno se početak monsunske sezone objavljuje za jugozapadnu indijsku državu Kerala. Jedan od glavnih uvjeta koji mora biti ispunjen da bi se „proglasio“ početak sezone monsuna je sljedeći: dva dana zaredom mora pasti kiša u količini od najmanje 2.5 mm na najmanje 60% od 14 službenim meteoroloških postaja u toj indijskoj državi. U prosječnoj se godini taj uvjet ispuni prvog dana lipnja.

Napredovanje jugozapadnog monsuna u 2013. godini – stanje na dan 31.5.2013. (prosječni datum dolaska monsuna – crvena boja, aktualni – zelena boja)

monsun