Čitaonica | Aktualnosti | Meteorologija

Dosadašnji rujan u Karlovcu: kiša, kiša i kiša, gotovo potpuno izostali sunčani i topli dani!

14.09.2014. | Đurđica Marković

poplavljeni Karlovac

Prvu polovicu ovogodišnjeg rujna u Karlovcu obilježava kiša. U gradu na četiri rijeke, u kome u rujnu prosječno padne 104,5 litara kiše po metru kvadratnom (prosjek za razdoblje 1949. do 2013.), ove je godine u samo dva tjedna palo čak više od 200 litara kiše!

Više od polovice navedene količine oborine izlilo se na grad u samo tri dana: 10. rujna u 8:00 sati ujutro na službenoj meteorološkoj postaji Karlovac zabilježeno je 47 litara kiše, u isto vrijeme idućeg dana novih 26, a dan kasnije, 12. rujna u 8:00 sati ujutro, nove 63 litre kiše po metru kvadratnom! Time je od ukupne oborine zabilježene na službenoj meteorološkoj postaji Karlovac od početka rujna do jutros u 8:00 sati (220,1 l/m2), u samo tri dana palo 136 litara kiše, što premašuje prosječnu mjesečnu količinu u ovom gradu.

Prema nama dostupnim podacima, dosadašnji dio rujna Karlovčanima je podario tek dva dana bez kiše i s temperaturama barem donekle svojstvenim ovom dijelu godine i mjeseca rujna!

Za ljubitelje meteoroloških rekorda evo jedne zanimljivosti – na današnji dan 1987. godine u   Karlovcu je zabilježena najviša ikada izmjerena rujanska temperatura zraka od 34,8˚C!

Za sve koje zanima kakav je prosječan karlovački rujan, evo i nekoliko podataka.

Prosječna srednja dnevna temperatura zraka iznosi 16,2˚C, najviša ikada izmjerena temperatura već je ranije spomenuti rekord iz 1987. godine, dok je najniža temperatura izmjerena 29. rujna 1977. godine i iznosi -0,1 ˚C. U prosječnom karlovačkom rujnu 7 je vedrih dana, 8 maglovitih i 10 kišovitih.  U svom prosječnom  rujnu Karlovčani uživaju u  188,4 sunčana sata i čak 10 toplih te jednom vrućem danu. Dobro je podsjetiti se da meteorolozi toplim danom smatraju onaj u kome je najviša dnevna temperatura jednaka ili viša od 25˚C, a granica vrućine je 30˚C! U dosadašnjem tijeku rujna temperature su u Karlovcu sve samo ne uobičajene rujanske, jer je temperatura od 25 ili više stupnjeva zabilježena tek dva puta i to 8. rujna (25,0˚C) te 9. rujna (27,2˚C), a vrućini se živa u termometrima nije niti približila!

Ovogodišnje rujanske vremenske prilike u Karlovcu daleko su od uobičajenih, a ono što Karlovčani proživljavaju ovih dan prava je katastrofa. Dobra je vijest da se Karlovac uspio obraniti i da jutros od 3 sata rijeka Korana u Karlovcu ne raste!

Fotografija: Robert Fajt / CROPIX