Čitaonica | Meteorologija | U korak s vremenom | Zanimljivosti

Doživljaj mitske planine u malom – Kuća Velebita u Krasnom

04.08.2017. | Đurđica Marković

Svijet zaljubljenika u prirodu i pojave vezane uz nju, od prije neki dan bogatiji je za jedno čarobno mjesto. Riječ je o Kući Velebita u Krasnom, novom centru za posjetitelje NP Sjeverni Velebit.

Meteorološke i klimatološke osobitosti Velebita, njegova bogata flora i fauna, posebno bogat svijet podzemlja – spilje i jame, karakteristike života uz planinu dočarani su interaktivnim postavom Kuće Velebita u Krasnom, novom centru za posjetitelje NP Sjeverni Velebit, otvorenom 2. kolovoza 2017. Na osmišljavanju postava sudjelovao je velik broj stručnjaka iz raznih prirodoslovnih područja.

Velebit, najduža, a za mnoge i najljepša planina u Hrvatskoj, od davnina je zbog svojih kontrasta i specifičnosti koji istovremeno očaravaju i plaše, opjevan i opisan u pričama,  legendama. S jedne strane Velebit je bogat šumom, a s druge strane ogoljen do suhog kamena zbog bure koja može nemilice puhati orkanskom brzinom (preko 118 km/h). Boraveći na Velebitu možete u kratkom vremenu iskusiti razne meteorološke (ne)prilike: tuču, maglu, snijeg… Može vam biti jako hladno, ali i vrlo vruće … Posebno su čarobni oblaci nad Velebitom.

Sezona posjeta NP Sjeverni Velebit je od proljeća do jeseni, a otvorenjem centra za posjetitelje njegove ljepote i čudi postaju dostupne tokom cijele godine. Sadržaj centra će se stalno nadopunjavati i proširivati i time motivirati posjetitelje da ponovo dođu.