Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

Dubrovački ožujak

04.03.2013. | Đurđica Marković

Dubrovnik

Za Dubrovčane, ovogodišnji je ožujak počeo najljepšim mogućim vremenom – sunčanim i ugodno toplim, pravim proljetnim, iako je do kalendarskog proljeća još više od dva tjedna.

Od početka klimatološkog proljeća temperature zraka u najtoplijem su dijelu dana bile između 13 i 15˚C, da bi u ponedjeljak dosegnule 16˚C, što je sasvim ugodna temperatura za početak ožujka.

Inače, srednja temperatura zraka u ožujku je 11,3˚C,  apsolutni dubrovački minimum, izmjeren 01. ožujka 1963. godine, iznosi -4,2˚C, dok je najviša izmjerena temperatura zraka zabilježena  26. ožujka 1977. godine, i iznosi 23,0˚C.

Tijekom mjeseca je prosječno 177,8 sunčanih sati, što je  otprilike 23,3% više nego u veljači. Što se tiče količine kiše, nje je oko 7% manje nego u veljači (101,9 5 l/m²). Kišovitih je dana 11, kao i u veljači.

Prema podacima DHMZ-a,  snježnih dana u ožujku u Dubrovniku nema, a maksimalna zabilježena  visina snježnog pokrivača iznosi 2 cm.

Dubrovnik ne pamti ni ledene, niti studene dane, dok je hladan prosječno jedan dan, kao i u veljači.  Nema niti maglovitih dana, dok je broj onih bez oblačka na nebu 7, što je dan manje nego u prva dva mjeseca u godini, a dan više od broja vedrih dana u mjesecu travnju.

Prošlogodišnji ožujak bio je u Dubrovniku vrlo topao, sa srednjom temperaturom koja je od tridesetogodišnjeg prosjeka (1961.-1990.) odstupala čak 2,3 ˚C. S oborinama je situacija bila još gora, prošlogodišnji je ožujak na ovom području, kao i u većem dijelu Hrvatske, bio ekstremno sušan, što potkrepljuje i činjenica da je u cijelom mjesecu na postaji Dubrovnik Gorica palo samo 5,2 l/m², a na  postaji Dubrovnik Ćilipi još manje, svega 2,5 l/m².

Barbara_Dubrovnik3

Fotografije: Dubrovnik, autorica Barbara Sušanj