Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

Ekstremno vrijeme pogodilo i Havaje!

15.03.2012. | Đurđica Marković

Početkom ožujka snažna oluja iznenadila je i stanovnike Havaja. Svjetski popularno ljetovalište turisti su počeli napuštati već krajem veljače zbog ekstremnog vrhunca kišne sezone koja je ove godine uzrokovala velike poplave. Loše vrijeme kulminiralo je snažnom olujom koja je u jutro 3. ožujka pogodila otok Oahu na kojemu se nalazi glavni grad Honolulu.
Obilna kiša na Havajima i nije toliko neobična za ovo doba godine, ali grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom i tornadom zasigurno jest! I sami meteorolozi su bili iznenađeni tučom koja je pola sata padala na glavnom otoku. Poneki komadi leda bili su promjera većeg i od 7 cm, vjerojatno najveći ikad zabilježeni na tom području. Tuča, iako nešto manje veličine, je padala i po drugim otocima Havaja. U vrijeme kad je oluja dosegla svoj najjači intenzitet nad morem se stvorila i pijavica, koja je prešla na kopno i tako formirala tornado, prvi zabilježeni unazad četiri godine. Najveća brzina vjetra procijenjena je na oko 112 km/h, što klasificira tornado kategorijom EF0 prema Fujita ljestvici. Iako nitko nije ozlijeđen, tornado je načinio mnogo štete jer je pogodio gusto naseljeno područje glavnoga grada. Nosio je krovove, obarao drveća, a tuča je uništavala vozila. Nekoliko je brodica potopljeno, a jednu je uništio udar groma.
Na Havajima se trenutno sanira nastala materijalna šteta. Velike poplave i nevrijeme su uzrokovale odrone zemlje, izlijevanje kanalizacije, zagađenje vode i zatvaranje mnogih prometnica te aerodroma. Zimski dio godine na otočju traje do svibnja, pa će vjerojatnost za obilnije oborine biti sve manja. Vrijeme je trenutno stabilno, dnevne temperature kreću se između 20 i 24°C, a nove oborine su izgledne već početkom ovog vikenda.

Slike preuzete sa: hawaiinewsnow.com