Čitaonica | Aktualnosti | Meteorologija

Florida na udaru Irme, najsnažnijeg uragana ikad zabilježenog iznad Atlantika

11.09.2017. | Nebojša Subanović

Florida je proteklu noć provela boreći se s uraganom Irma koji se, nakon udara u otočje Florida Keys u nedjelju ujutro, polako pomiče prema sjevernom dijelu poluotoka, s centrom oluje na samom rubu zapadne obale poluotoka.

Podsjetimo, prije nego što je sinoć udarila na Floridu, Irma je poharala Karibe, naročito otoke Barbudu i St. Martin (koji će u utorak posjetiti i francuski predsjednik Emmanuel Macron), pogodila je Portoriko i žestoko se obrušila na središnji dio Kube. Ukupno je na Karibima zbog Irme poginulo najmanje 28 osoba, a neki od otoka potpuno su devastirani najjačim uraganom koji je ikad zabilježen iznad Atlantika. Iako je postojala bojazan da te otoke pogodi i novi uragan Jose, on ih je ipak zaobišao te su umjesto novog udara počele akcije čišćenja ruševina.

I dok je Irma poharala Karibe kao uragan najviše, pete kategorije, na Floridu je udarila kao uragan četvrtke kategorije, da bi preko noći oslabila na prvu kategoriju. To ne znači da je opasnost prestala, nego samo da vjetrovi neće imati toliko razarajući efekt. No, kao i u slučaju uragana Harvey, Irma sada izbacuje velike količine oborina, a najveća opasnost i dalje prijeti od plimnog vala.

To naglo dizanje razine mora bi u području Tampa Baya, na kojem inače živi oko 3 milijuna ljudi, moglo biti visoko i do 4,5 metara u vrijeme visoke plime, koja se očekuje za nekih sat i pol u trenutku pisanja teksta. Tu regiju jaki uragan nije udario od 1921. godine.

Vjetrovi trenutno pušu brzinom do 135 km/h, a očekuje se da će tijekom dana, kako se centar uragana pomiče prema sjeveru Floride pa nakon toga prema saveznim državama Georgia, Alabama i Tennessee, i dodatno oslabiti.

Do sada je potvrđena smrt nekoliko osoba, dok je više od 4 milijuna domova ostalo bez električne energije, što je 41 posto svih kuća u državi. Predsjednik Trump je zbog Irme proglasio nacionalnu katastrofu, a očekuje se da će federalne vlasti na saniranje štete morati potrošiti milijarde dolara. 

Izvor: jutarnji.hr