Čitaonica | Meteorologija

Gdje sve nastaju munje

28.08.2011. | Đurđica Marković

Pitate li se ikada gdje sve mogu nastati munje?
Većina ljudi zna da munje nastaju  u kumulonimbusima, olujnim oblacima. No, osim u njima, munje se javljaju i u vulkanskim erupcijama, jakim šumskim požarima, nuklearnim eksplozijama, jakim snježnim olujama i u velikim uraganima.

Munja i grmljavina vezuju se uz topli dio godine, no javljaju se i u hladnim periodima, u gore spomenutim snježnim olujama.  Iako je to rijetko, meteorolozi tvrde da su najveće snježne oluje upravo one koje prati grmljavina i bljesak munja.  Te grmljavinske snježne oluje (thundersnow)  događaju se tijekom kasne zime i ranog proljeća, a uglavnom pogađaju područja koja se nalaze u blizini obale.  Jedna takva oluja pogodila je američke savezne države Južna Karolina i Giorgia početkom mjeseca ožujka 2009. godine.

O ovoj zanimljivoj meteorološkoj pojavi razgovarali smo s našim meteorologom Nebojšom Subanovićem, koji kaže da grmljavinske snježne oluje počinju kao i svaka druga oluja.  “Ipak, da bi snježna oluja bila grmljavinska, sloj zraka bliži tlu mora biti topliji od gornjih slojeva, ali dovoljno hladan za nastanak snijega”, objašnjava dalje Subanović, te dodaje kako se kod nas grmljavinske snježne oluje javljaju iznimno rijetko.

Kao što ste mogli primijetiti na početku ovog teksta, sva mjesta na kojima munje nastaju pomalo su zastrašujuća,  pa ne čudi da nam je često takva i munja sama.