Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

Hoće li jug Hrvatske konačno dobiti meteorološki radar

07.03.2013. | Đurđica Marković

adriaradnet

U Stožeru zaštite i spašavanja Dubrovačko-neretvanske županije u srijedu je održan radni sastanak talijanskih i hrvatskih članova tima projekta ADRIARadNet u kojem Županija sudjeluje kao jedini partner iz Republike Hrvatske.

Konačni cilj projekta je postavljanje meteorološkog radara na području Dubrovačko-neretvanske županije koji bi operativnim snagama omogućio bolju pripremu za buduće akcija zaštite i spašavanja. Projekt se financira iz sredstava programa prekogranične suradnje IPA ADRIATIC, njegova ukupna vrijednost je 21 milijun kuna od čega Dubrovačko-neretvanskoj županiji pripada 2,3 milijuna kuna, piše Dubrovački vjesnik.

Na sastanku su uz koordinatora projekta za Dubrovačko-neretvansku županiju Mata Tomljanovića sudjelovali i predstavnici neprofitne znanstvene institucije CIMA Foundation, Marco Massabò i Paolo Campanella, te pomoćnik ravnatelja Državnog hidrometeorološkog zavoda Krešo Pandžić  i voditelj odsjeka motrenja površinskih voda  Borivoj Terek.

Tema sastanka bila je usklađivanje zahtjeva krajnjih korisnika prikupljenih podataka te utvrđivanje smjernica za izradu buduće informatičke platforme projekta. Tom prigodom razmijenjena su iskustva talijanskih i hrvatskih stručnjaka iz područja hidrologije i meteorologije, a riječi je bilo o najboljoj mogućoj lokaciji za postavljanje radara na području Dubrovačko-neretvanske županije o čemu će se odlučiti nakon što se svi relevantni podaci za odabir lokacije prikupe i obrade.

Za četvrtak je zakazan sastanak s albanskim partnerima.