Čitaonica | Meteorologija

Horor nad Karibima: smrtonosna, razarajuća Irma

06.09.2017. | Nebojša Subanović

Irma, najjači uragan ikada na Atlantskom oceanu, pogodio je karipsko otočje. Prema dosad dostupnim informacijama,  Irma je uzrokovala velike poplave i štete. Pravi razmjeri razaranja još su nepoznanica, jer je komunikacije s nekim otocima prekinuta.

Američki Nacionalni Centar za uragane navodi kako je Irma, najjači uragan koji je ikada zabilježen na Atlantskom oceanu, postao „potencijalno katastrofalan“ te upozoravaju da svi stanovnici otoka na njegovom putu moraju „zbog svoje životne sigurnosti ubrzati sve potrebne pripreme“.

Uragan Irma stigao je do karipskog otočja. Prvi se na udaru našao otok Barbuda na kojem živi oko dvije tisuće ljudi. Zabilježeni su udari vjetra od 250 kilometara na sat, a onda se oprema za mjernje polomila. Komunikacije s Barbudom su prekinute. Tisuće su ljudi, na područjima koja su na putu uragana, evakuirane.

Izvanredno stanje ranije je već proglašeno u Portoriku, Djevičanskim otocima i Floridi.

“Ovo je moć prirode, a prirodu ne možete kontrolirati. Neprestano pratimo situaciju, ovisimo o tome kako će se ponašati 90 posto stanovništva, hoće li slijediti upute koje je putem medija dala civilna zaštita”, kaže general Juan Manuel Mendez iz Centra za spašavanje Dominikanske republike.

“Nacionalni centar za uragane izvijestio je kako je uragan Irma po život opasni uragan pete kategorije s vjetrovima do 300 kilometara na sat, 300 kilometara na sat, samo zamislite koliko je to jako. Oluja je masivna i u nekim slučajevima mogla bi doći duboko u kopno. Moramo se pripremiti i za obilnu kišu, esktremne i po život opasne udare vjetra”, rekao je Rick Scott, guverner Floride.

Iako su evakuacije krenule na vrijeme, strah i paniku teško je obuzdati jer se ne zna koliko je razoran i dokud bi uragan Irma zbilja mogao doći, s obzirom na to da iz centra najavljuju da ni Florida neće biti sigurna.

Evakuacije su stoga krenule i s američkog kopna. Stanovnik Floride, Jimmy Brumbaugh opremio je svoju obitelj sa svim potrepštinama te je u svom džipu napustio Floridu, prenosi CNN. S obitelji je odlučio krenuti u Georgiju dok uragan Irma ne prođe. Na putu iz grada fotografirao je red pred benziskom crpkom koji već sada pokazuje alarmantno stanje.

“Ljudi se doista boje”, navodi Brumbaugh. “Mi smo mrtvo središte, ali neću riskirati, a također ne želim staviti svoju obitelj u situaciju da moraju bježati od oluje, kao što smo jednom morali i bilo je strašno.”

Prema Saifir-Simpsonovoj ljestvici uragan kategorije 5 opisuje se s ovim posljedicama: Doći će do katastrofalne štete. Visok postotak pokrivenih domova bit će uništen, krovovi će biti totalno uništeni, a neki zidovi urušeni. Odroni, odvaljena stabla i kabelski stupovi blokirat će naseljena područja. Nestanak struje trajat će tjednima, a možda i mjesecima. Većina područja će biti nenaseljiva nekoliko tjedana ili mjeseci.

Izvor: Dnevnik.hr

Fotografije: news.com.au