Čitaonica | Aktualnosti | Meteorologija | Zanimljivosti

I početak vikenda u znaku rekordnih vrućina

05.08.2017. | Đurđica Marković

Niz vrlo vrućih dana nastavljen je i tijekom subote, a osim velikih vrućina, početak vikenda donio je i nove temperaturne rekorde, kako one apsolutne, tako  i one za mjesec kolovoz.

Najviša dnevna temperatura zraka izmjerena je u Kninu, iznosi 41,6 °C, i ujedno predstavlja novi apsolutni temperaturni rekord, za 0,1°C veći od rekorda postavljenog u četvrtak 3. kolovoza, a kojim je s trona skinuta rekordna temperatura zraka od 41,4°C, izmjerena 22. kolovoza 2000. godine.  Današnjem rekordu na licu mjesta svjedočio je  i naš meteorolog Nebojša Subanović.

I meteorološka postaja Pula zračna luka ima novi apsolutni temperaturni rekord!. Danas izmjerenih 38,6 °C  za 0,4 °C je više od rekordne temperature izmjerene 3. kolovoza 2017.

Subota je donijela i tri nova temperaturna rekorda za mjesec kolovoz: u Rijeci je danas u najtoplijem dijelu dana izmjereno 39,5 °C,  u Senju   39,1 °C,  a u Gospiću 37,5 °C.

U nizinama unutrašnjosti najviše dnevne temperature zraka  bile su danas malo niže nego u petak, a kretale su se od 33 do 36 °C. Uz već ranije spomenute rekordere, u većini mjesta na Jadranu u najtoplijem dijelu dana mjerilo se između 33 i 38 °C.