Čitaonica | Aktualnosti | Meteorologija | Zanimljivosti

I trećeg dana kolovoza obaraju se apsolutni temperaturni rekordi

03.08.2017. | Nebojša Subanović

Treći dan kolovoza za Knjinjane je bio najtopliji dan u povijesti mjerenja, što znači u punih 68 godina! Iako je stari rekord nadmašen za samo 0,1 °C, novi apsolutni temperaturni rekord je tu!

Osim u Kninu,  u kojem ja danas u najtoplijem dijelu dana izmjerena najviša dnevna temperatura od 41,5°C, apsolutni temperaturni rekordi  oboreni su i  u Pazinu, Puli (zračna luka), Senju i Gospiću, a nadomak novih apsolutnih maksimalaca našle su se i meteorološke postaje Rijeka Omišalj, Zadar Zemunik i Šibenik.

No, krenimo redom!

Već smo napisali da je današnja Kninska vrućina za 0,1 °C nadmašila rekord iz 2000. godine i iznosi 41,5 °C! Apsolutni temperaturni rekord zabilježen je danas i u Pazinu. Ovaj grad rekorder je oborio drugi dan za redom. Naime,  nakon  38,8 °C izmjerenih u srijedu, danas je u Pazinu u najtoplijem dijelu dana izmjereno čak 39,5 °C, što je za 0,7 °C više od rekorda postavljenog samo dan ranije.

Rekordno vruće bilo je i na  meteorološkoj postaji Pula- zračna luka, gdje je izmjereno 38,2 °C, što je za 0,1 °C više od starog rekorda iz  srpnja 2015. godine.

Senj, s danas izmjerenih 39,0 °C, ima novi temperaturni rekord za mjesec kolovoz (stari, izmjeren  13. kolovoza 2015.  iznosi 38,6 °C), no apsolutni temperaturni rekord  od 39,7 ° C iz srpnja 2015. godine i dalje je neoboren.

Drugi dan za redom temperaturni rekord za kolovoz danas oboren je i u Gospiću. Naime,  nakon 37, 3 °C izmjerenih u srijedu, danas se Gospić grijao na vrućih  37,4 °C.

Do novog apsolutnog temperaturnog rekorda malo je nedostajalo i postajama Rijeka Omišalj, gdje je izmjereno  39,5 °C (apsolutni rekord je 40.0°C); Zadar Zemunik s 39,3 °C (rekord je 39,7 °C); Šibenik 38,8 °C (rekord je 39,2 °C).

U ostatku zemlje najviše dnevne temperature zraka kretale su se većinom između 35 i 37 °C.  

Izmjerene maksimalne dnevne temperature zraka za ostala mjesta u Hrvatskoj možete provjeriti ovdje.

I dok nad našim dijelom Europe traje po temperaturama zraka i trajanju vrlo izrazit toplinski val, u zapadnoj i srednjoj Europi atmosfera je nestabilna i pogoduje pojavi olujnih nevremena. Dio tog nestabilnog zraka prošle je  noći prodro i u Sloveniju, te izazvao nevrijeme praćeno  olujnim vjetrom i grmljavinskim pljuskovima. Dio tog nevremena zahvatio je i sjeverozapadnu Hrvatsku, no bez veće količine oborine.