Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

Iako nastaje pri tlu, mraz je oborina!

03.01.2013. | Đurđica Marković

mraz

Čest pratitelj zime i niskih temperatura je  mraz. Ovih dana prekrivao je mnoge dijelove zemlje poput tankog  ledenog pokrivača. Iako ne pada iz atmosfere poput kiše ili snijega, i mraz je oborina.

Znate li što je mraz i kako nastaje?

Po definiciji, mraz je meteorološka pojava koja nastaje pri tlu u vedrim noćima i pri slabijem vjetru, kad uz hladno tlo prizemni sloj zraka pri temperaturi nižoj od 0˚C izravno prijeđe iz vodene pare u led (depozicija).  Najčešće se javlja po dolinama u koje se slijeva hladan zrak s okolnih obronaka. Iščezava nakon izlaska Sunca, kad se tlo i sloj zraka uz tlo zagriju.

Najpovoljniji uvjeti za njegov nastanak su zimi, a najčešći je u prosincu i siječnju.

Prema podacima iz Klimatskog atlasa Hrvatske, najviše dana s mrazom ima na meteorološkoj postaji Pazin (95), koji je uz Zalesinu u Gorskom kotaru najpoznatije mrazište u mreži meteoroloških postaja DHMZ-a.

U gorskoj Hrvatskoj godišnji broj dana s mrazom je smanjen zbog dugotrajne pokrivenosti tla snijegom. Najviše ga ima na Zavižanu, gdje se u prosjeku pojavljuje šest puta godišnje i to u ranu jesen i kasno proljeće. U Gospiću i Ogulinu više je dana s mrazom u studenom i ožujku nego tijekom zimskih mjeseci.

Od nizinskih predjela, najviše je mraza na zapadu, između 40 i 72 dana godišnje, na istoku Slavonije javlja se u prosjeku 42 puta godišnje, a u području uz rijeku Savu u godini je prosječno 61 dan s mrazom.

Na Jadranu je mraz mnogo rjeđi nego u unutrašnjosti zemlje, a broj dana smanjuje se od sjevera prema jugu. Najčešće se javlja u zapadnoj Istri (40 dana), na riječkom ih je području 25, u srednjoj Dalmaciji sa zaleđem taj se broj kreće između 21 i 34, dok se u južnoj Dalmaciji mraz javlja tek 3 do 5 puta godišnje.

Izvor: Klimatski atlas Hrvatske