Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

Indikatori globalnih klimatskih promjena (nastavak)

27.05.2014. | Đurđica Marković

Za prvi dio kliknite ovdje.

Rast globalne površinske temperature

global-temp-and-co2-1880-2009

U raspravama o globalnim klimatskim promjenama najčešće se spominje porast globalne srednje temperature koji iznosi oko 0.8°C u zadnjih stotinjak godina. U podacima je vidljiv dugoročan trend globalnog zagrijavanja iako svaka pojedina godina nije nužno toplija od prethodne, a neke godine pokazuju veće promjene od drugih. Promjene iz godine u godinu su pod utjecajem prirodnih procesa kao što su El Niño, La Niña, erupcije vulkana…
Dvadeset najtoplijih godina zabilježeno je od 1981. do danas, a deset najtoplijih unazad posljednjih dvanaest godina.

Porast morske razine

sea-level-rise

Globalna srednja morska razina u prosjeku raste 1.7 mm godišnje posljednjih sto godina što je osjetno više nego prosjek posljednjih nekoliko tisućljeća. Od 1993. taj porast iznosi čak 3.5 mm godišnje. Velik utjecaj na porast morske razine ima povećanje količine topline u oceanima koje dovodi do ekspanzije. Topljenje leda će imati veću ulogu u budućnosti.

Povećanje globalne količine topline u gornjem sloju oceana

ocean-heat-content

Količina topline u oceanima je prostorno i vremenski jako promjenjiva veličina. Do promjena mogu dovesti različiti procesi kao što su npr. promjene oceanskih struja. Međutim, u periodu u kojem imamo pouzdana mjerenja, vidljiv je trend povećanja globalne količine topline koji je u slaganju s porastom morske razine jer povećanje topline odnosno zagrijavanje uzrokuje ekspanziju morske vode.

Povlačenje snježnog pokrivača na sjevernoj hemisferi i smanjivanje volumena ledenjaka

snow-cover-extent

U posljednjih nekoliko desetljeća smanjio se srednji godišnji snježni pokrov na sjevernoj hemisferi što je u skladu s porastom globalne temperature. Najveće promjene zabilježene su u proljetnim i ljetnim mjesecima.

Povećanje temperature dovodi i do topljenja ledenjaka. Volumen ledenjaka se smanjuje barem posljednjih stotinu godina, a u proteklom je desetljeću taj proces ubrzan. Samo je nekoliko lokacija na kojima se ledenjaci povećavaju, a postepeni nestanak ledenjaka imat će utjecaj na morsku razinu, ali i opskrbu vodom u pojedinim regijama Azije i Južne Amerike.

glacial-decrease

Izvor: NOAA.