Čitaonica | Aktualnosti | Meteorologija

Irma ponovo ojačala, na Florida Keys stigla kao uragan 4. kategorije

10.09.2017. | Nebojša Subanović

U nedjelju ujutro uragan Irma ponovo je ojačao, pa se na Florida Keys obrušio kao uragan 4. kategorije, s vjetrovima koji pušu brzinom oko 200 kilometara na sat!

Prema izvještaju Nacionalnog centra za uragane (NHC), očekuje se da će središte uragana u idućih nekoliko sati prijeći preko područja Lower Florida Keys-a.

U subotu navečer, guverner Floride Rick Scott upozorio je da se u Floridi očekuje oko 18 inča (457 mm) kiše, s tim da bi se na Keysu ta količina mogla popeti do zastrašujućih 25 inča (635 mm). U jugozapadnoj Floridi očekuje se porast razine mora od 4,5 metra, pa čitave četvrti koji se protežu sjeverno od Naples-a do zaljeva Tampa mogu biti potopljene.

“Ako vam je naređeno da se evakuirate, morate otići odmah!”, rekao je Scott na konferenciji za novinare. “Ovo je vaša posljednja prilika da donesete dobru odluku.”

U jednoj od najvećih evakuacija u američkoj povijesti, dužnosnici Floride uputili su 6,5 milijuna stanovnika da napuste svoje domove.

Nakon prelaska Keysa tijekom nedjelje, očekuje se da će oluja prijeći na zapadnu obalu Floride, prije nego što u ponedjeljak popodne stigne u saveznu državu Georgia.

Irma se u petak navečer obrušila na Kubu kao uragan 5. kategorije. Izravno je pogodila sjevernu obalu otoka, da bi kasnije izgubila dio svoje snage. Irma je prvi uragan 5. kategorije koji je pogodio Kubu od 1924. godine.

Izvor: nytimes.com