Čitaonica | Aktualnosti | Meteorologija

Iza Irme pustoš i mrtvi, stižu Katia i Jose

07.09.2017. | Nebojša Subanović

Uragan Irma opustošio je male otoke na Karibima, ostavljajući iza sebe ruševine, a Sveti Martin gotovo je uništen. Najmanje sedam osoba je poginulo, a dvije su teško ozlijeđene na otocima Sveti Martin i Sveti Bartolomej.

Uragan Irma opustošio je male otoke na Karibima, ostavljajući iza sebe ruševine, a Sveti Martin gotovo je uništen, javlja jutros BBC. Mali otok Barbuda više nije prikladan za život, smrtno je stradalo dijete, a uništeno je čak 95 posto otoka, izvijestio je premijer Gaston Browne. Treći najveći aerodrom u karipskom području, Princess Juliana na Svetom Martinu, uništen je, a lokalne vlasti izvijestile su da je većina građevina sravnjena sa zemljom.

Spasitelji i humanitarci pokušavaju doći do najugroženijih područja, a tamošnji su stanovnici bez pitke vode i električne energije. Sinoć je ministrica Annick Girardin za kanal BFMTV, prije polaska za Guadeloupe kamo francuske vlasti šalju pojačanja, izjavila kako raspolažu informacijom o dvije smrtno stradale osobe, no jutros stižu informacije o sedam poginulih. Strahuje se da bi taj broj još mogao rasti. U međuvremenu, dvije oluje su ojačale i postale su uragani, nazvani Katia i Jose.

Šteta od devastacije koju je uragan Irma prouzročio na otoku Barbudi na Karibima, procijenjena je na oko 150 milijuna dolara, izjavio je u srijedu premijer Antigve i Barbude Gaston Browne. “Bit će potrebne godine za obnovu”, rekao je Browne lokalnoj televiziji nakon posjeta otoku. Francuski predsjednik Emmanuel Macron nešto ranije upozorio je na moguće žrtve i strašnu bilancu uragana Irma.

Prije odlaska na put, ministrica je rekla da je potrebno hitno pružiti pomoć te evakuirati ugroženo stanovništvo. “Nadamo se da će vjetrovi malo oslabjeti i omogućiti izviđačke letove, rekla je ministrica Girardin.

Uragan Irma, jedna od najsnažnijih atlantskih oluja ovog stoljeća, pete je kategorije, dakle najviše na ljestvici kojom se mjeri intenzitet uragana. Zahvatio je u srijedu francuske prekomorske otoke Sveti Bartolomej i francusko-nizozemski Sveti Martin i nanio velike materijalne štete, a sada prijeti Portoriku, Haitiju i Floridi. Približio se Angvili, Britanskim Djevičanskim Otocima, istočnom rtu Portorika, a prijeti možda i Haitiju.

Taj uragan prisilio je zrakoplov kojim putuje papa Franjo u Kolumbiju da izmijeni putanju.

Prema izvještaju Američkog centra za uragane (NHC), pušu vjetrovi od 295 km/h. Uragan je, kako se čini, poštedio francuski otok Guadeloupe, smješten južnije na Antilima, gdje je u srijedu ujutro izdana crvena uzbuna za uragane. Meteo-France ističe da je Irma već prepoznata kao povijesno snažan uragan. Američki predsjednik Donald Trump proglasio je stanje pripravnosti za Djevičanske otoke, Portoriko i Floridu. Već traju evakuacije s otoka Key West, na krajnjem jugu Floride.

Prema pisanju BBC-a, ovo je po prvi puta od kako postoje zapisi da su  dvije oluje kategorije 4 došle tijekom iste sezone do kopna SAD-a!

Izvor: BBC