Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

Iza nas je dugo i toplo klimatološko ljeto

01.09.2015. | Đurđica Marković

Posljednji dani klimatološkog ljeta obilježeni su iznadprosječno toplim i suhim vremenom. Posljedica je to utjecaja polja visokog tlaka zraka u sklopu kojeg u naše krajeve s područja sjeverne Afrike stiže izrazito topao zrak.

Ovo neuobičajeno toplo vrijeme za kraj kolovoza rezultiralo je još jednim toplinskim valom pa je većina meteoroloških službi zemalja srednje Europe izdala upozorenje na vrućinu, a time i na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Prema preliminarnim analizama DHMZ-a, nakon iznadprosječno toplog lipnja i srpnja, i kolovoz će završiti kao iznadprosječno topao mjesec, unatoč kraćem hladnijem razdoblju nakon blagdana Velike Gospe.

Već se sada može reći da će srednja dnevna temperatura zraka (tsr = ( t7 + t14 + 2t21)/ 4 ) u prosjeku biti za 1 do 4 stupnja viša od uobičajene, ako se uspoređuje s razdobljem 1961-1990. Ovo ljeto također će se pamtiti i po novim apsolutnim maksimumima najviše dnevne, ali i najniže jutarnje temperature zraka, kao i po broju dana s toplim te vrlo toplim noćima. Za mjesec srpanj već smo pisali o nekim ekstremima, a ljeto 2015. svakako će se naći i u društvu godina s najvećim brojem vrućih dana. Na postaji Split Marjan zabilježen je do sada drugi najdulji niz vrućih dana, njih 46 (prvo mjesto i dalje drži 2003. godina kada je zabilježeno 47 uzastopnih vrućih dana). Od početka srpnja i prvih 15 dana kolovoza najviša temperatura zraka u Splitu nije se spuštala ispod 30 °C.

Iako se mnogima čini da ne pamte ovako vruće ljeto, podaci govore da su ljeta 2003. i 2012., ali i ona 50-tih godina prošlog stoljeća, bila čak još i toplija.

„Službenu procjenu odstupanja količine oborine za ljeto pričekat ćemo još koji dan, no u kolovozu je količina oborine bila vrlo raznoliko raspodijeljena“, piše DHMZ u svojoj objavi od 31. kolovoza, te dodaju kako je to uobičajeno za taj ljetni mesec budući da je oborina obično pljuskovitog karaktera pa već s malo izraženijim pljuskom može pasti količina koja čak i premašuje prosječne mjesečne vrijednosti. Jedno od najvećih odstupanja zabilježeno je na Visu, u Komiži, gdje je palo 105 mm kiše, što je 7 puta više od prosječne mjesečne količine oborine u kolovozu (15 mm). Pritom je veći dio, čak 65 litara, pao u jednom danu (16./17.8.2015).

Iznadprosječno toplo bit će i idućih dana – u kontinentalnom dijelu zemlje do vikenda, a na većem dijelu Jadrana najmanje i do sredine sljedećeg tjedna. No već će od srijede biti manje toplo zbog čega više neće biti potrebna upozorenja na toplinski val. Bit će i promjenjivo pa se do sredine idućeg tjedna prema srednjoročnim prognozama očekuje povremena i mjestimična kiša, često u obliku pljuskova, ponegdje i izraženijih, koji će biti vjerojatniji na zapadu zemlje. Kako vas kiša i pljuskovi ne bi iznenadili, pratite nas redovito.

Izvor: DHMZ