Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

Iznadprosječno topao kraj studenog i početak prosinca

30.11.2015. | Đurđica Marković

Na kraju smo mjeseca studenog koji ove godine nije opravdao svoje ime, jer ako izuzmemo  zimski ulet koji se dogodio krajem druge i početkom treće dekade, ovogodišnji studeni sve je samo ne „studen“.

Studeni je na svom kraju, oprostit će se od nas suncem i temperaturama zraka osjetnom višim od uobičajenih za ovo doba godine. Slične vremenske prilike očekuju se i u prvim danima prosinca. Pogledajmo redom kakvo nam vrijeme najavljuju prognostičari za idućih nekoliko dana.

Danas sunčano i iznadprosječno toplo

U unutrašnjosti zemlje današnji dan proteći će uz uglavnom sunčano i za ovo doba godine iznadprosječno toplo vrijeme. Tijekom jutra će mjestimice biti magle, a na istoku bi moglo pasti i vrlo malo kiše. Na Jadranu će biti pretežno sunčano, iako će i tu povremeno biti umjerene naoblake, osobito na njegovom sjevernom dijelu. Na širem riječkom području moglo bi pasti i malo kiše.

U kopnenim će predjelima puhati slab i umjeren jugozapadni vjetar. Na Jadranu će biti slabog zapadnjaka i jugozapadnjaka, ponegdje i sjeverozapadnjaka, a prema kraju dana i juga.

Temperature zraka jutros u 6:00 sati u kopnenoj su Hrvatskoj bile vrlo različite, pa je tako Otočac imao -4°C, Osijek 4°C, Zagreb 5°C, a najviših 9°C izmjereno je u Ogulinu. Na Jadranu se u isto vrijeme mjerilo od 5 na njegovom sjevernom dijelu do 11°C na južnodalmatinskim otocima. Danju se na kopnu očekuje između 8 i 13°C, a na obali i otocima od 11 do 15°C.

Do sredine tjedan bez promjene

U utorak će u većem dijelu zemlje biti djelomice sunčano s umjerenom naoblakom, samo će u istočnoj Slavoniji biti umjereno do pretežno oblačno. U unutrašnjosti zemlje mjestimice je moguća jutarnja magla, kako je to često za stabilnog kasno jesenskog vremena.

U kopnenoj će Hrvatskoj biti slabog i umjerenog jugozapadnog i zapadnog vjetra, a na Jadranu uz obalu slabog vjetra zapadnih i južnih smjerova, na otvorenom moru umjerenog juga.

Bit će iznadprosječno toplo za ovo doba godine, osobito u kopnenoj Hrvatskoj. Jutarnje temperature zraka na kopnu će biti između 1 i 7°C, na obali i otocima od 6 do 11°C, dok će se najviše dnevne kretati uglavnom između 9 i 15°C, samo je u gorskim područjima ponegdje moguć i koji stupanj manje.

Srijeda će diljem zemlje biti pretežno sunčana i iznadprosječno topla. U kopnenim je predjelima tijekom jutra moguća mjestimična magla.

Na kopnu će biti slabog jugozapadnog i zapadnog vjetra, a na Jadranu slabe bure i sjeverozapadnjaka, na njegovom sjevernom dijelu i juga.

Temperature zraka u jutarnjim će se satima kretati između 1 i 4°C u kopnenim, te od 7 do 11°C u morskim predjelima. Najviše dnevne temperature na kopnu će biti između 9 i 15°C, a na obali i otocima od 13 do 16°C.

Na Jadranu će i u četvrtak biti pretežno sunčano. U unutrašnjosti zemlje prijepodne će biti djelomice sunčano. Mjestimice će biti magle ili niskih oblaka koji se ponegdje mogu zadržati i dio prijepodneva. Sredinom dana i popodne i na kopnu će biti pretežno sunčano.

Vjetar će diljem zemlje biti slab. U kopnenim će predjelima biti slabog vjetra južnih smjerova, samo će u gorju puhati slab sjeveroistočnjak. Na Jadranu će biti slabe bure i sjeverozapadnjaka, na krajnjem jugu i slabog jugozapadnog vjetra.

Jutarnje temperature zraka kretat će se između 1 i 4°C u kopnenim, te od 7 do 11°C u morskim predjelima. U najtoplijem dijelu dana na kopnu će biti malo svježije nego prethodinh nekoliko dana, a očekuje se između 7 i 12°C, dok će obala i otoci imati  od 12 do 16°C.

Ako uzmemo u obzir da na planinama imamo i snijeg, čini se da ovogodišnjem studenom malo toga možemo zamjeriti. Uživajte, vrijeme nam je ovih dana zaista sklono.