Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

Izvanredni meteo događaji – 8. travnja 2012. godine

08.04.2013. | Đurđica Marković

Bura-u-Karlobagu

Mnogo je, u meteorološkom smislu, uzbudljivih dana  kroz godinu, ima ih svako godišnje doba. Za neke od njih nismo sigurni je li ih uopće primjereno nazivati uzbudljivima, jer je vrijeme koje ih je obilježilo ponajprije  opasno i štetno!

Jedan od takvih, ekstremnih meteoroloških dana, zadesio je naše krajeve prije točno godinu dana!

Bio je to dan koji je u našu zemlju naprasno vratio zimu. Snijega je bilo u zaleđu Novog Vinodolskog, u naselju Breza, na 500 metara nadmorske visine.  Bilo ga  je i na Čićariji, a 15 cm palo ga je i na vrhu Učke. Desetak centimetara snijega palo je i na Biokovu, na čijem se najvišem vrhu, Svetom Juri, temperatura strmoglavila na -11°C. Bura, koja je na makarskom području puhala brzinom od 120 km/h, donijela je snijeg i do same makarske obale! Prosječna brzina bure bila je 60 km/h, srušila je nekoliko borova i zaustavila jednu trajektnu liniju.

naslage tuce u vrgorackom kraju

U isto vrijeme, u Dalmaciji je bilo tuče, koja je uništila jagode na području Vrgorca, mnogobrojne voćnjake i vinograde. Naslage tuče mjestimice su bile visoke 15 cm! U Biteliću na području Sinja jedna je osoba stradala od udara groma dok je popravljala kvar na dalekovodu. Grom je udario u vrh njenog kišobrana!

Zahladilo je, temperatura je bila oko 2˚C, na Sljemenu, uz 4 cm snijega, oko -4˚C. Snijega je bilo i u dalmatinskoj zagori. Najviše temperature imala je obala, gdje se je mjerilo oko 10˚C.

Bure je bilo i na splitskom području, brzina joj se kretala oko 50, na udare 90 km/h. Najžešće je divljala u Karlobagu, gdje je zabilježena brzina vjetra od 150 km/h!