Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

Je li snijeg uvijek samo snijeg

10.02.2018. | Đurđica Marković

zrnati-snijeg

Za većinu ljudi snijeg je samo snijeg – bijele pahuljice koje padaju s neba, hladne, vlažne, različitih oblika i veličina. No, ako poput nas i vi želite znati više, evo prilike da se upoznate s jednom specifičnom vrstom snijega.

Prateći razvoj vremena u našoj zemlji, primjećujemo da je danas u podne na meteorološkoj postaji Ogulin zabilježen zrnati snijeg. Nije da se s ovim izrazom srećemo po prvi puta, no kako takva vrsta oborine nije prečesta, odlučili smo ju upoznati malo bolje.

Prvo mjesto na kom tražimo informacije o tome po čemu se zrnati snijeg razlikuje od onog „običnog“ su literatura i neizbježni internet.

„Meteorološki pojmovnik i višejezični rječnik“ Branka Gela i drugih, zrnati snijeg definira kao „oborinu sastavljenu od vrlo sitnih, neprozirnih i bijelih ledenih zrnaca iz stratusa ili magle. Zrnca su prilično plosnata ili dugoljasta; promjer im je obično manji od 1 mm. Padaju u malim količinama pri temperaturi nižoj od 0°C; ne kao pljusak.“

Evo i jedne zanimljivosti vezane uz zrnati snijeg!

U prosincu 2007. godine prognozeri na BBC-u i radio postajama Velike Britanije najavili su u višim predjelima Britanije zrnati snijeg. Prema napisima iz britanskih medija, izraz je mnoge zbunio te izazvao pravi val žalbi.

Met Office, krovna britanska meteorološka organizacija, inzistirala je na točnosti izraza. „Snježne pahulje i zrnati snijeg različite su stvari“ rekao je Dave Britton iz Mett offica. „Zrnati snijeg čine zrnca leda koja izgledaju poput zrnaca riže, promjera oko 1 mm, dok je snježna pahulja sastavljena od kristala leda i  može imati promjer do 2,5 cm.  U prirodi zrnati snijeg i snježne pahulje egzistiraju oduvijek, i govoriti o jednoj ili drugoj formi ne znači mijenjati način na koji se opisuje snijeg“, pojasnio je Britton.

Zrnati snijeg manji je i plosnatiji od zrna obične  tuče.  Pada kada je hladno i kada je nebo pokriveno maglom ili niskim oblacima. U isto vrijeme pada samo malena količina zrnatog snijega, nikada se ne formira  pljusak.

Iz svega napisanog možemo sigurno tvrditi da nam za bijelu zimu zrnati snijeg nije dovoljan. Pravi zimski ugođaj dolazi samo sa snježnim pahuljama!