Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

Jeste li spremni za prve ovogodišnje vrućine?

03.05.2015. | Đurđica Marković

vrucina

Produženi vikend bliži se svom kraju, pravi je trenutak da isplaniramo nadolazeći tjedan. Što ćemo raditi i kako ćemo ga provesti dobrim dijelom ovisi i o vremenskim uvjetima koji nas čekaju. Spremni za svježe informacije o vremenu?

Proteklih dana vrijeme je bilo prilično promjenljivo, no i ugodno toplo, pa se nismo previše žalili. Ni prvi dan novog tjedna neće biti posve stabilan, mjestimice je moguća i prolazna kiša ili kakav kraći lokalni pljusak, no značajnijih oborina neće biti, a temperature će malo porasti, pa će diljem zemlje biti toplo, u najtoplijem dijelu dana većinom između 22 i 25°C, no u Slavoniji bi temperature u najtoplijem dijelu dana mogle mjestimice porasti i do 27°C.

Ljubitelje topline sigurno će razveseliti informacija da će temperature zraka u nastavku tjedna nastaviti rasti. Dan za danom bit će sve toplije, s mogućom kulminacijom sredinom tjedna, kada se očekuju i prve ovogodišnje vrućine! Naime, tijekom srijede u mnogim dijelovima naše zemlje u najtoplijem će dijelu dana temperature biti prave ljetne, s vrijednostima između 25 i 30°C, u unutrašnjosti zemlje, ponajprije u Slavoniji,  mjestimice će porasti i iznad 30°C.

Loša je vijest da će ovako visoke temperature pratiti južni vjetrovi, pa će biti dosta sparno, što mnogima predstavlja pravu neugodu. Ovakvi vremenski uvjeti osjetljivim bi ljudima mogli prouzročiti pojačani umor, razdražljivost i glavobolju. Na oprezu trebaju biti i kronični bolesnici kojima se preporuča umjerenost u fizičkim aktivnostima.

O tome kakvo nas vrijeme čeka u drugom dijelu tjedna čitajte u ponedjeljak.