Čitaonica | Meteorologija

Jeste li spremni za vikend?

26.05.2017. | Đurđica Marković

sunčani dan

Nakon promjenjivog prvog dijela tjedna, što smo bliže vikendu, vrijeme nam je sve ljepše. Kakav će nam, kad je riječ o vremenu, biti vikend te kraj mjeseca svibnja, donosimo u nastavku.

Današnji dan proteći će uz pretežno sunčano i toplo, mjestimice i vrlo toplo vrijeme. Iako će naoblaka biti uglavnom mala, povremeno će biti i umjerene uz koju postoji i mala mogućnost za koju kap kiše ili kakav kraći lokalni pljusak.

U većini kopnenih predjela bit će slabog do umjerenog sjeveroistočnjaka, u Slavoniji će puhati umjeren sjeverac i sjeverozapadnjak. Duž obale će biti umjerenog sjeverozapadnog vjetra, mjestimice i umjerene bure.

Jutarnje temperature zraka na kopnu od 5 do 9°C u gorskim predjelima, u ostatku kopnene Hrvatske između 10 i 14°C, a na moru od 13 do 19°C. Najviše dnevne temperature u kopnenoj Hrvatskoj između 19 i 24°C, u morskoj od 22 do 26°C.

Vikend će početi sunčanim i po temperaturama zraka sasvim ugodnim jutrom. Ipak, razlika između najnižih i najviših temperatura zraka još je uvijek značajna, pa odlučite li u jutarnjim satima u šetnju, dobro će vam doći dugi rukavi, osobito u unutrašnjosti zemlje, gdje će se temperature zraka kretati između 8 i 13°C. Jutarnji sati na obali i otocima proteći će, uobičajeno,  uz više topline, a očekuje se od 14 do 18°C. I u nastavku dana ostat će sunčano, iako će mjestimice biti umjerene naoblake, ponajprije u unutrašnjosti zemlje, a u unutrašnjosti Istre te na širem riječkom području postoji i mala mogućnost za kakav kraći loklani pljusak uz koji može i zagrmjeti.

U najtopljem dijelu dana kopnenu Hrvatsku očekuje između 21 i 26°C, a morsku od 23 do 27°C.

Na kopnu će puhati slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu umjerena, podno Velebita na udare moguće i jaka bura, te sjeverozapadni vjetar. U Dalmaciji će mjestimice biti i prolaznog, uglavnom slabog, jugozapadnjaka.

I u nastavku vikenda očekuje se sunčano i toplo, u najtoplijem dijelu dana nerijetko i vrlo toplo vrijeme. U većini predjela dan će proteći bez oblačka na nebu, tek će ponegdje biti male naoblake.

Vjetar će u većini predjela biti slab, u gorskim će predjelima povremeno biti umjerenog sjeveroistočnjaka, podno Velebita umjerene bure, a u Dalmaciji umjerenog sjeverozapadnog vjetra.

Jutro će širom zemlje biti ugodno, s temperaturama zraka u kopnenoj Hrvatskoj od 8°C u gorskim područjima do 15°C u nizinama unutrašnjosti, na obali i otocima između 15 i 19°C. Najviše dnevne temperature u kopnenoj će Hrvatskoj biti između 21 i 27°C, dok se na obali i otocima u najtoplijem dijelu dana očekuje od 24 do 28°C.

Što nas čeka u novom tjednu

Prema najavama prognostičara, sunčano nas vrijeme očekuje  i u prvom dijelu idućeg tjedna, a obilje sunca pratit će i rast temperatura zraka, pa nas idućih dana očekuju prave ljetne vrućine, s temperaturama koje će se u dijelovima zemlje penjati do  30°C.

O vremenu u idućem tjednu detaljnije ćemo pisati u nedjelju, do tada vas pozdravljamo i podjećamo: Iako nas sunčano i toplo vrijeme veseli, za boravka na otvorenom u najtoplijem dijelu dana ne propustite se primjereno zaštititi jer je sunčevo zračenje širom zemlje jako i vrlo jako!