Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

Kakav je bio rujan?

13.10.2014. | Đurđica Marković

Zasada izgleda da će glavno obilježje listopada biti iznadprosječno visoke temperature i sunčani dani kojima se posljednjih dana mnogi vesele. Iako će već ovaj tjedan cijelu zemlju zahvatiti pogoršanje, ono će biti samo privremeno. A dok čekamo (kratkotrajno) zahladnjenje, oblake i kišu, pogledajmo službenu analizu rujna.

9_2014temp

Ne, bijela slika nije greška – prema razdiobi percentila protekli je rujan u cijeloj zemlji imao normalne toplinske prilike. Najveće negativno odstupanje srednje mjesečne temperature u odnosu na višegodišnji prosjek (1961.-1990.) je zabilježeno na tri postaje (Knin, šibenik i Zavižan) i iznosilo je -0,9°C. Najveće pozitivno odstupanje, 0,5°C imao je Varaždin.

Situacija s oborinom drastično je različita. Raspon, u odnosu na višegodišnji prosjek ’61.-’90., se kreće od 91% prosječne količine oborina za rujan na Lastovu do čak 6 puta više kiše od prosjeka na Komiži. Prema razdiobi percentila kao normalno se klasificira (šire) područje Lastova i Rijeke, kišno i vrlo kišno je bilo na sjevernom Jadranu i istoku Slavonije dok je preostali dio zemlje bio ekstremno kišan.

9_2014oborina

Izvor: DHMZ.