Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

Kakav je na kraju bio ožujak?

11.04.2014. | Đurđica Marković

Neuobičajeno toplo vrijeme prikladnije svibnju ili lipnju stiglo je u naše krajeve već u ožujku. A sad kad je mjesec gotov, Državni hidrometeorološki zavod objavio je i službeni izvještaj o temperaturnim i oborinskim odstupanjima od višegodišnjeg prosjeka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Za prosjek se uzima klimatološko razdoblje od 30 godina, i to od 1961. do 1990. Analizom anomalija temperature pokazano je da je ovogodišnji ožujak u cijeloj zemlji bio topliji od prosjeka. Najveće odstupanje zabilježeno je na postaji Zagreb-Grič (4,6°C), a najmanje na postaji Komiža (1,7°C).

Zanimljivo je i da je ovogodišnja srednja mjesečna temperatura na Griču, 11,9°C, ujedno i najviša srednja mjesečna temperatura na toj postaji otkad traju mjerenja, odnosno od 1862. godine.

Na slici je vidljivo da je mjesec klasificiran kao topao u dijelu središnje Hrvatske te dijelu srednjeg i južnog Jadrana s pripadnim zaleđem, a vrlo topao u ostatku Hrvatske.

Untitled

Količina oborina je na mnogo postaja bila ispod višegodišnjeg prosjeka. Najsušniji je Varaždin koji je primio samo 18% uobičajene količine vode, dok je s druge strane Komiža bila kišna sa čak 165% oborina u odnosu na višegodišnji prosjek.

Ožujak je dakle bio sušan u dijelu središnje Hrvatske i sjevernog Jadrana, vrlo sušan na dijelu središnje Hrvatske, ekstremno sušan na širem varaždinskom području, kišan na dijelu južnog Jadrana i normalan u preostalom dijelu zemlje.

Izvor: DHMZ.