Čitaonica | Aktualnosti | Meteorologija | Zanimljivosti

Kako izračunati udaljenost između sebe i grmljavine?

23.08.2020. | Đurđica Marković

Sigurna sam da ponekad s prozora promatrate munje. Poseban doživljaj je promatrati ih noću, kada svojim bljeskovima na trenutak noć pretvore u dan!

Kako se i ovih dana u popodnevnim satima u dijelovima zemlje lokalno očekuje i jači razvoj oblaka, što znači i mogućnost pljuskova i grmljavine, zgodan je trenutak da odgovorimo na pitanje iz naslova ovog teksta.

Koliko je munja koju vidimo daleko od nas?

Pretpostavljam da ste, promatrajući munje, uočili kako se grmljavina čuje tek nekoliko trenutaka nakon što ste vidjeli munju! Jeste li se ikad zapitali zašto je tako?

Razlog zbog kojeg najprije vidimo munju, a tek onda čujemo grmljavinu, leži u činjenici da svijetlost ima puno veću brzinu od zvuka, pa bljesak munje puno prije dođe do nas, dok zvuku za to treba treba malo više vremena.  Upravo pomoću vremena koje prođe od munje do grmljenja možemo jednostavno odrediti na kojoj udaljenosti od nas se grmljavina dogodila!

Kada vidite munju, počnite brojati do trenutka kada čujete grmljavinu. Ako ste nabrojali do 3, to znači da se grmljavina dogodila otprilike na udaljenosti od jednog kilometra. Zvuk grmljenja, naime, zrakom se širi brzinom od oko 300 metara u sekundi, što znači da mu je za udaljenost od jednog kilometra potrebno otprilike 3 sekunde. Ako ste, primjerice, nabrojali 6 sekundi, zagrmilo je na udaljenosti od 2 kilometra.