Čitaonica | Meteorologija

Kako nastaje tornado?

28.11.2011. | Đurđica Marković

Za nastajanje olujnog oblaka koji je preduvjet za nastajanje tornada potrebno je nekoliko sastojaka: nestabilna atmosfera, topli i vlažni zrak te smicanje vjetra.
Vjetar na različitim visinama puše u različitim smjerovima te različitim brzinama i zbog toga dolazi do prekretanja (prevrtanja, vrtloženja) zraka pri tlu. Prije nego se oluja razvije, promjena smjera vjetra i rast brzine vjetra sa visinom stvara se nevidljiv horizontalni rotirajući efekt u donjoj atmosferi.
U ranoj i zreloj fazi kumulonimbuse karakterizira jako uzlazno strujanje. To strujanje “napaja” oluju toplim i vlažnim zrakom te zakreće vrtlog zraka prema veritkali.
Često se tornado nalazi na rubu uzlaznog strujanja, odmah do silaznog koje sa sobom nosi jaku kišu ili tuču i zbog toga se ponekad po tuči ili jakoj kiši može raspoznati nadolazak tornada.

Rotiranje tornada unutar samog lijevka stvara nizak tlak pri tlu pa se javlja novo horizontalno strujanje prema tornadu. To je takozvani usisni vjetar koji može bit vrlo snažan i uzrokovati mnogo stete. Kako je centar tornada područje niskog tlaka usisani zrak se hladi i kondenzira te rotirajući vjetar dobiva vidljivi oblak, a budući da s tla pokupi prašinu, zemlju, oblak postaje sve tamniji (poneki mogu biti i crveni ako pokupe crvenu zemlju). Budući da u rotirajućem zraku postupno dolazi do kondenzacije, lijevak je ponekad vidljiv samo kao dio koji viri iz oblaka no to ne znači da vrtloženje ne seže do tla te su brzine vjetra pri tlu jednake kao i kad je tuba u potpunosti vidljiva.