Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

Kakvo vrijeme očekuje Soči?

07.02.2014. | Đurđica Marković

Danas je otvaranje XXII Zimskih olimpijskih igara u Sočiju – ruskom gradu na obali Crnog mora udaljenom samo četiri kilometra od granice s Gruzijom. Natjecanja se odvijaju u 15 različitih zimskih sportova pa pogledajmo malo hoće li vrijeme biti naklonjeno snijegu ili će održavanje staza zahtijevati dodatan napor.

slika2

Klimatološki gledano, tijekom veljače se prosječna jutarnja temperature u Sočiju kreće oko 2 do 3°C. Najviša dnevna u prosjeku kroz mjesec iznosi desetak stupnjeva, a nebo je kroz veljaču uglavnom zastrto oblacima. Kiša nije pretjerano česta, a snijeg je još rjeđi. Ako se šećete po gradu drvored čine palme – Soči zapravo ima subtropsku klimu i popularno je ljetno turističko odredište. To je prvi grad s takvom klimom koji je domaćin Zimskim olimpijskim igrama. Olimpijsko selo je sagrađeno u planinama udaljenima oko sat vremena vožnje od samog grada.

Prema trenutačnim prognozama Soči bi ovaj vikend mogao vidjeti malo više sunca nego što je uobičajeno ali temperature će ostati unutar okvira prosječnih, jutarnje oko 3°C, dnevne i do 13°C, s time da bi sredinom idućeg tjedna moglo još zatopliti. Snijega nema na vidiku, a povremeno može pasti tek malo kiše.

slika

Za sve koji se boje da bi takvo vrijeme moglo poremetiti igre, budite bez brige, Rusi su za planine pripremili 400 snježnih topova za servisiranje staza, a ako kojim slučajem ni to ne bude dovoljno, spremno je i preko 700 000 kubnih metara snijega prikupljenog tijekom nekoliko prošlih zima. Drugi dio igara koji se ne održava u planinama već u samom Sočiju će se odvijati u 5 zatvorenih arena pa vrijeme na njih neće imati utjecaja.

A na kraju priče, u želji da se osiguraju sa svih strana, organizatori su u pomoć pozvali i šamane da održe posebnu ceremoniju kojom će se osigurati da sve bude u redu sa snijegom tijekom Igara.

Svi koji žele pratiti trenutačne vremenske uvjete u Sočiju to mogu napraviti na službenoj stranici.