Čitaonica | Aktualnosti | Meteorologija

Kaotičan početak novog tjedna u Zagrebu

13.05.2019. | Đurđica Marković

Od nedjelje navečer u Zagrebu puše jak, na mahove olujan sjeveroistočni vjetar, pa je grad početak novog tjedna dočekao u prilično kaotičnom stanju.

Na ulicama diljem grada mnogo je polomljenih grana stabala, razbacanih kanti za smeće ili drvenih štandova, porušene su mnogobrojne terase kafića, ima i potrganih semafora, a intervencijske službe i vatrogasci su na terenu. Policija upozorava građane da ne izlaze ako ne moraju.

Do jutros u 7 sati bilo je 140 intervencija diljem Zagreba, a još je 50 adresa na čekanju. Većinom se radi o prijavama srušenih stabala na prometnicama, oštećenjima krovova i slično.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova izdali su žurno upozorenje:

„Zbog jakog i olujnog vjetra koji će i tijekom današnjeg dana puhati na području grada Zagreba i zagrebačke županije, preporučuje se građanima da bez potrebe ne izlaze na otvoreno. Pogotovo se to odnosi na starije osobe i djecu. Preporučamo građanima da koriste javni prijevoz. Također pozivamo građane da ne odlaze u okolno gorje. U slučaju potrebe za pomoći nazovite na žurni broj 112.“

Građane se upozorava i da ne parkiraju automobile ispod stabala, kao i da paze kuda hodaju zbog opasnosti od urušavanja crijepa.

Ured za upravljanje hitnim situacijama: Bilo je 150 intervencija vatrogasaca

O stanju u Zagrebu oglasio se i Ured za upravljanje hitnim situacijama: „Olujni vjetar je tijekom cijele noći rušio stabla, a od jutra stvara poteškoće u gradskom prometu. Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba i Dobrovoljna vatrogasna društva od jučer popodne su odradili preko 150 intervencija. Intervencije su se većinom odnosile na uklanjanje stabala i grana, ali je bilo i par manjih intervencija gašenja požara. Trenutno je u tijeku dvadesetak intervencija. Na terenu su cijelu noć bile i sve dežurne ekipe Zagrebačkog Holdinga“, priopćili su iz ureda. Sljemenska cesta zatvorena je za sav promet osim za vozila s posebnom dozvolom.

U tijeku je normalizacija tramvajskog prometa na linijama koje prometuju Maksimirskom cestom u smjeru Dubrave i Dupca.

Olujno nevrijeme zahvatilo je i druge dijelove Hrvatske, u Karlovcu je snažan vjetar tijekom dana čupao stabla, a Istramet javlja o bujicama u Istri nakon obilne kiše koja je tijekom dana padala i u središnjem dijelu poluotoka.

pazincica