Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

Koji su najviši oblaci?

15.01.2014. | Nebojša Subanović

Oblaci se uglavnom javljaju u najnižem sloju atmosfere, takozvanoj troposferi koja se prostire od tla pa do 8 kilometara visine na polovima odnosno 12 kilometara na ekvatoru.
Međutim, 1885. godine je prvi puta uočena, a da je to ostalo i zabilježeno, nova vrsta oblaka koji su bili na znatno većoj visini nego ostali poznati oblaci. Uočeni su u vrijeme dubokog sumraka i imali su jednu neobičnu karakteristiku: svijetlili su! Tako su i dobili svoje službeno latinsko ime: Noctilucent oblaci. U prijevodu, noćno-svijetleći oblaci.

noktilucentni

Iako su još uvijek prilično misteriozni, danas o njima ipak nešto znamo.
Nalaze se na visinama od 75 do 85 kilometara i oni su stvarno najviši oblaci u našoj atmosferi. Mogu se opaziti ljeti na geografskim širinama 50 do 70 stupnjeva južno i sjeverno od Ekvatora i to samo u vrijeme dubokog sumraka. Svijetle jer ih obasjava sunčeva svjetost dok je površina Zemlje već u svojoj sjeni.
Načinjeni su od kristalića leda koji nastaju depozicijom vodene pare, a zanimljivo je kako do depozicije – prelaska vodene pare direktno u led, može doći i bez prisustva jezgara kondenzacije.
Pretpostavlja se kako zrnca prašine, koja služe kao jezgre kondenzacije, potječu od meteora ili vulkanskih erupcija. Još nije jasno odakle vodena para na tim visinama ali se pretpostavlja da nastaje iz metana u nekim kemijskim reakcijama ili biva donešena vertikalnim strijama kroz rupe u tropopauzi.