Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

Koliko su točne prognoze globalnog zagrijavanja?

12.03.2014. | Đurđica Marković

Prošli tjedan je u časopisu Nature Climate Change objavljena studija koja tvrdi da bi do kraja ovog stoljeća globalno zagrijavanje moglo biti i do 20 posto veće nego što se dosad pretpostavljalo.

e5c7e147-34a0-4352-b412-fb349a308bb5_650x366

Iako se u zadnjih 15-ak godina globalno zagrijavanje usporilo, u ovom istraživanju je otkriveno da bi Zemljin klimatski sustav mogao biti osjetljiviji na emisije stakleničkih plinova nego što se mislilo.

U posljednje se vrijeme dosta raspravlja o osjetljivosti atmosfere na promjene koncentracije stakleničkih plinova jer, unatoč povećanim emisijama, porast temperature je osjetno smanjen u odnosu na prethodna desetljeća.

U ovom istraživanju se promatrao utjecaj aerosola, i na zagrijavanje i na hlađenje atmosfere, te osjetljivost prijelaznog klimatskog odgovora (promjena globalne srednje temperature u idealiziranom scenariju porasta koncentracije ugljikovog dioksida za jedan posto godišnje) na promjene koncentracije ugljikovog dioksida i ostalih stakleničkih plinova u atmosferi.

Prema rezulatima studije, dugoročno gledano, atmosfera je osjetljivija na povećane emisije nego što je dosad smatrano pa bi dvostruko povećanje količine stakleničkih plinova dovelo do povećanja temperature od 1.3 do 1.7°C, za razliku od dosadašnjih predviđanja od 1 do 1.4°C.

Izvor: weather.com.