Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

Kolovoz 2015. u većem dijelu zemlje ekstremno topao, po oborinama vrlo raznolik

13.09.2015. | Đurđica Marković

Iza nas je iznadprosječno topao kolovoz. Što se tiče kiše, kolovoz je bio vrlo raznolik, pa je u dijelovima zemlje bilo značajno kišovitije nego što je to uobičajeno, ili je kiše bilo osjetno manje  od višegodišnjeg prosjeka.

Potvrdio je to DHMZ ocjenom mjeseca kolovoza objavljenom na svojim internetskim stranicama.

Odstupanje srednje temperature zraka u kolovozu 2015.

Srednja mjesečna temperatura zraka za kolovoz 2015. godine bila je u cijeloj Hrvatskoj iznad višegodišnjeg prosjeka (1961.-1990.) na što ukazuju pozitivne anomalije srednje mjesečne temperature zraka. Odstupanja srednje mjesečne temperature zraka bila su u rasponu od 1.7°C (Knin) do 3.9°C (Bjelovar).

Prema raspodjeli percentila, toplinske prilike u Hrvatskoj za kolovoz 2015. godine opisane su sljedećim kategorijama: toplo (šire područje Knina), vrlo toplo (dio sjevernog, srednjeg i južnog Jadrana i zaleđa) i dominantnom kategorijom ekstremno toplo (preostali dio Hrvatske).

Odstupanje količine oborine u kolovozu 2015.

Analiza količina oborine za kolovoz 2015. godine koje su izražene u postotcima (%) višegodišnjeg prosjeka (1961.-1990.) pokazuje da su količine oborine bile na podjednakom broju postaja iznad odnosno ispod višegodišnjeg prosjeka. Usporedba s višegodišnjim prosjekom pokazuje da se količine oborine za kolovoz 2015. godine nalaze u rasponu od 42% višegodišnjeg prosjeka u Senju (45.0 mm) do 230% tog prosjeka u Komiži (105.3 mm).

Oborinske prilike u Hrvatskoj za kolovoz 2015. godine opisane su sljedećim kategorijama: sušno (šire područje Senja, Parga i Zavižana), kišno (dio istočne Hrvatske, šire područje Siska te dio srednjeg i južnog Jadrana) i normalno (preostali dio Hrvatske).