Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

Ljeto pred nama – vruće i sušno?

07.05.2015. | Đurđica Marković

ljeto

Američka meteorološka firma AccuWeather izdala je novu sezonsku prognozu za nadolazeće ljeto u Europi, a prema kojoj nas očekuje vruće i sušno ljeto.

Prema najnovijoj sezonskoj prognozi američke meteorološke firme AccuWeather,  ljeto će u našem dijelu Europe biti najtoplije na kontinentu, a obilježit će ga vrućina i suša. Meteorolog Tyler Ross ističe da će sredinu ljeta obilježiti valovi vrućine koji će zahvatiti područje Balkanskog poluotoka, jugoistok Europe te krajeve uz Crno More. Tako će ovogodišnje ljeto meteorološki biti sasvim različito od prošlogodišnjeg koje su obilježile česte, nerijetko i obilne kiše, te izostanak dugotrajnijih vrućina. Prošlogodišnja najava kišnog ljeta u našoj zemlji ove meteorološke kuće pokazala se prilično točnom! Prema ovoj sezonskoj prognozi ljeto na većem dijelu Sredozemlja obilježit će toplina, od Španjolske, preko juga Francuske do Italije. Većih vrućina ne bi trebalo biti na zapadu Španjolske i u Portugalu gdje se očekuje i kišovito ljeto. Kišovito ljeto se može očekivati na području Skandinavije i na sjeveroistoku kontinenta. Te bi krajeve trebale zahvaćati česte ciklone i fronte. Česte grmljavinske oluje se prognoziraju za dio srednje Europe te posebno dijelove istočne Europe (Poljska, Bjelorusija). Veće i dugotrajnije vrućine bi trebale izostati i nad zapadnom Europom. U Irskoj i Škotskoj ljeto bi moglo biti i hladnije od prosjeka.

sezonska

Budući sezonske prognoze ponajprije naglašavaju odstupanja od višegodišnjeg prosjeka  za neko razdoblje i područje, u ovom konkretnom slučaju  odstupanja od prosječnog vremena zabilježenog tijekom posljednjih 30-tak godina u mjesecu srpnju, kolovozu i rujnu, ono što nas očekuje ovog ljeta vjerojatno se i neće puno razlikovati od ljetnog vremena u posljednjih desetak godina. Zašto? Pa zato što su temperature zraka u ljetnim mjesecima već tijekom posljednjih desetak godina osjetno više od 30-godišnjeg prosjeka, a nama su postale posve normalne!

Za nadati se je samo da baš mi nećemo imati peh da nam godišnji padne u neko kišno i hladnije razdoblje, jer i tijekom ovog srpnja, kolovoza i rujna sigurno će biti i takvih!