Čitaonica | Aktualnosti | Meteorologija

Ljeto se ne da, evo nam ga natrag

18.07.2016. | Đurđica Marković

Vikend je iza nas, kilometarske kolone i kaos na prometnicama izazvani olujnom burom pomalo se zaboravljaju, a štete koje su obilne kiše izazvale u Slavoniji  saniraju.

Na početku smo novog tjedna i red je da vidimo kakve nam vremenske prilike nosi.

Idućih dana sve sunčanije

U unutrašnjosti zemlje jutros je pretežno oblačno, Jadran i gorska Hrvatska već uživaju u suncu.  Malo po malo, sunce će se kroz oblake probijati i u ostatku zemlje, iako će ga biti manje nego na Jadranu. Situacija u utorak bit će još bolja, sunca će biti u cijeloj zemlje, iako će u unutrašnjosti povremeno biti umjerene naoblake, a postoji i mala mogućnost za malo prolazne kiše ili kakav kraći, lokalni pljusak, no ništa ozbiljno i niti slično situaciji koju smo imali prethodnih dana. U srijedu i četvrtak u cijeloj se zemlji očekuje pravo ljetno vrijeme, sunčano i vrlo toplo, na Jadranu i vruće, pa će se ponovo tražiti mjesto u hladu.

Vjetar  slab, uz dalmatsnksu obalu i ponegdje na istoku Slavonije, umjeren

Vjetra nam je za vikend bilo previše, danas možemo odahnuti jer će u većini predjela biti slab.  Uz dalmatinsku obalu, a mjestimice i u istočnoj Slavoniji, puhat će umjeren sjeverozapadnjak, kojeg će biti i na otvorenom moru, gdje treba računati i na jake udare vjetra.

Situacija s vjetrom bit će identična ili vrlo slična i u idućih nekoliko dana: u većini će predjela puhati slab vjetar promjenjiva smjera, uz dalmatinsku obalu bit će umjerenog zapadnjaka i sjeverozapadnjaka, a danju mjestimice i jugozapadnog vjetra. Umjerenog sjeverozapadnog vjetra povremeno će biti ponegdje i na istoku Slavonije. Tijekom četvrtka i petka očekuju se vjetrovi s juga.

Temperature u porastu

Kad je riječ o temperaturama zraka, i one će idućih dana biti primjerene ljetu. Za kopnenu Hrvatsku to znači ugodna jutra s temperaturama uglavnom između 16 i 19 ºC, te najviše dnevne temperature  od 25 do 29 ºC. S okretanjem vjetra na južne smjerove, u četvrtak će se najviše dnevne temperature zraka dana penjati do 30 ºC, a u petak i do 33 ºC!

Na Jadranu će biti toplije nego na kopnu. Tijekom jutarnjih sati očekuje se većinom između 19 i 25 ºC, a u najtoplijem dijelu dana od 29 do 33 ºC.

Temperature mora koje su tijekom vikenda malo pale i trenutno se kreću između 21 i 23 ºC, idućih će dana ponovo rasti. U kojim se okvirima kreću možete pratiti ovdje.

Sa sve sunčanijim vremenom vraća se i opasnost od jakog i vrlo jakog UV zračenja, o čemu treba voditi računa prilikom boravka na otvorenom u najsunčanijem dijelu dana. Očekivane vrijednosti UV zračenja potražite na ovom linku.

Prognozu za drugi dio tjedna donosimo vam u četvrtak, do tada uživajte u ljetu!