Čitaonica | Meteorologija

Može li se En Niño prognozirati?

05.11.2011. | Đurđica Marković

Iako je El Niño odavno poznat, tek je 1998. odjeknuo u javnosti. Razlog za takav publicitet leži u činjenici da je to bila najjača ikad zabilježena  El Niño epizoda. Vrlo se brzo razvio i izazvao poplave u Čileu, oblak smoga iznad Indonezije te neobično tihu sezonu uragana nad Atlantikom. Temperatura zraka se podigla za 3 stupnja, dok se za vrijeme uobičajenih El Niña  podigne za 0.5. 

Razvojem tehnologije   proučavanje i mjerenje El Niña uvjeta u  posljednjih je 15-tak  godina  postalo puno lakše, no  i dalje nije razjašnjeno što je točno okidač za nastanak tog efekta. Time je i detaljnija prognoza onemogućena,  no nije i posve nemoguća.

Trenutno vladaju El Niña uvjeti. Sadašnje prognoze i promatranja sa 69% -tnom sigurnošću najavljuju njihovo zadržavanje  do ožujka slijedeće godine,  te sa 62% za period siječanj – ožujak 2012. godine. Za isto razdoblje postotak vjerovatnoće ostvarivanja neutralnih uvjeta je 30% za prvi, a 35% za drugi period. Vjerovatnoća za El  Niño uvjete je 5% ili manje za razdoblje veljača – travanj 2012. godine. Nakon prvog tromjesečja 2012. godine, vjerojatnost svakog od ENSO uvjeta vraća se na njihove klimatološke vrijednosti od 25%, 50% i 25% za La Niñu, neutralne  i El Niño uvjete. (izvor: http://iri.columbia.edu/climate/ENSO )